Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Xenon, Sis, Fren, Park, Gösterge Lambaları ve Aydınlatma Hakkında Her Şey

REKLAM ALANI
    maxi97 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    '12 SYM GTS 250i '10 YBR125City, '10 Mondial 150ZC
    150 zc başlığında yazdığım yazıyı belki birilerine daha faydalı olur diye buraya da açıyorum.

s2 (armut), power led, h4, xenon denemiş biri olarak gece karanlık yolda önünüzü kısalarla 75 metre uzunla 150 metre görmek istiyorsanız tek çözüm xenondur. power ledler 2. sırada olsa bile hem ısınma sorunu, hem de xenona göre (aynı aydınlatma gücü için) 2 kat fazla güç çekme yüzünden xenon hala baş tacıdır. mercekli xenon ise son noktadır.

sis lambaları:

sisler için 1-2 metre kablo, izolasyon bandı, ihtiyaç kadar lamba ve kelepçe, bir de şu lambayı alıp işleme geçiyoruz. ledler yüksek enerji harcamaz. özellikle altta verdiğim linkteki lamba eski park lambanız kadar harcayıp normal farınız kadar ışık gücü (600 lümen) verir.

http://www.sahibinden.com/ilan/alisv...921367/detay/?

yapılışı;

parklardan + ve - 2 tane ek yapıp direk şu lambanın uçlarına tutturuyorsunuz. mesela koruma demirinize bir tane kelepçeyi direk bağlayıp diğer kelepçeyi de koruma demirine bağladığınız kelepçeye sabitleyebilirsiniz. araya basit bir anahtar koyarak istediğiniz zaman açıp kapayabilirsiniz.

diğer konular için 150 zc başlığından:

öncelikle herhangi bir oto aksesuarcısına gidiyorsun. senin 1. linkinde 9 parça ışık veriyor ya, işte bunun gösterge lambalarının yuvalarına uyacak şekilde olanları var. 4-5 smd ledli olannlardan, beyaz renk olanlardan 10 tane alıyorsun. tornavidan ve pensen yanında hazır olsun.

xenon ve arka farla da uğraşacaksan keski, maket bıçağı, lehim tabancası ve silikon tabancanla beraber lehim teli, pasta ve ek silikon lazım. silikon tabancan 80w üstü, lehim tabancan 100w olsun.

farın üzerindeki park lambaları::

ön tekerin yanında çömel ve elini ön farın arkasına at. orada park lambalarının olduğu yerde 2 tel ve bi tıpa bul. tırnakla ve ya tellerden hafifçe tutarak çek, kabloyu aşağı doğru sal. tıpanın ucunda 5w çeken siyahlaşmış bir lamba göreceksin. bunun yerine aldığın gösterge lambalarından tak. aynı işlemi diğerine de uygula.

elektrik tesisatından 10watt sabit tasarruf ettin.

gösterge lambaları için:

motorunun rüzgarlığının 4 vidasını sök rüzgarlığı kenara bırak, gidonun altındaki 2 vidayı sök. göstergeyi hafifçe kaldır. 2 elektrik soketi var, onları tırnaklarından ayırıp kilometre telinin vidasını sök. göstergeyi çıkarıp eline al.

8 tane tıpa gibi siyah malzeme göreceksin. kablolarından ve ya tırnakla yavaşça yuvalarından çıkar. gösterge lambaların o dandik ve siyahlaşmış şeyler .

üstelik her biri 3w çekiyor. sırf bunları değişirsen motosikletin 12 watt sabit, 24 watt değişken şekilde elektrikten tasarruf edersin. bu bize ileride lazım olacak.

aksesuarcıdan aldığın lambaları yuvalarına yerleştir kafana göre. sonra motorun başına geçip sadece elektrik soketlerini tak. kontağı aç ve tüm lambaları dene.

eğer 8de 8 lambaların yanarsa git sayısal falan oyna .

yanmayan lambaları yuvalarından tekrar çıkar ve ters tak.

son kez kontrol edip göstergenin elektrik soketlerini taktıktan sonra kilometre telini tak, dikdörtgen demir başlığı göstergenin içine tam oturtttuğundan emin ol, sonra kilometre telinin somonunu sık. gidonun altındaki 2 vidayı tak, rüzgarlığı tak.

arka fren için:

bunu ben de yapamadım ama yarın yapacağım inşallah.

arka farı nasıl tasarlamak istiyorsan ona göre şerit led almalısın. ben sinyaller için gün sarısı, fren ve park için direk kırmızı şerit led uygulayacağım.

tasarımım ise; sinyallerden itibaren bir sinyal bir fren olacak şekilde, fren kısmı diğer sinyale ulaşacak şekilde tek şerit olacak. görüntü olarak:

-(sinyal)-(park)(sinyal)-
    -(*******fren******)
    -(sinyal)-(park)(sinyal)-
    -(*******fren******)

olacak. "-" kısımlar elektriğin verileceği kısımlar. biraz uğraştıracak malesef. farın üste uzanan kısmından da 3 şeridi dikey olarak indireceğim. 2 park ortası 1 fren 2 koldan olacak şekilde.

yapılışı;

arka plakalığı sök, arka tekere kafanın arkasını yaslayacak şekilde motora bak. arka farı tutan 3-5 vidayı göreceksin onları sök. farın çıkması lazım. sonra farın içini açıp aynasını çıkar. önceden elektrik işini bitirdiğin şerit ledleri far tasının içine yerleştir. yerine oturttuktan sonra silikonu bas. tellere dikkat et, kalın kablo kullan mutlaka.

freni fren tellerine sinyali sinyal tellerine falan bağla. daha açıp bakmadım ama arka fren 3 telli olması lazım. biri şase biri fren biri park. deneye yanıla neyin ne olduğunu bul. bulduktan sonra telleri bağla. kontrol et. her şey çalışıyorsa gerekli yerlere son bi silikon yap. tellere ek yaptığın yerleri iyi silikonla. farı yerine vidala, arka plakalığı tak.

xenon far:

baştan söyleyeyim zordur. gözün yemezse bilen birine yaptırt.

gene oto aksesuarcılarından ve ya sanayi içindeki büyük toptancılardan hazır s2 tip xenon kit al. mümkünse motosiklet için olanlardan al ve 6000k kelvinden yukarısını alma. bulamazsan h4 xenon kit al ama çok uğraştırır.

4-5 metre kalın kablo al, 1 hatta 2 tane 10 amperlik sigorta ve tekli otomobil sigorta kutusu al. yedek sigortalar da al. 2 tane akü kutup başlığı da al.

göstergeyi sökerkenki gibi oraları sök. ek olarak ön göğüsteki 4 tane vidayı daha sök. göstergenin yanındaki 4 vidadan bahsediyorum. sonra farın altında 2 vida daha var.

farın söketini çıkar, park lambalarını tıpalarını ve lambayı aşağı sal.

dikkat et, farın olduğu kısım tırnaklıdır. yukarı ve ya aşağı kaydırman gerekecek. hepsini tam kaydırmadan yukarı çekersen tırnakları kırarsın aman ha kırma

göğüsü çıkardığında farı tutan tüm vidaları sök. hatta bu arada ön sinyal lambalarını da değiş istersen. 20w tasarruf edersin.

bir yandan da akünü çıkar ve xenon kitini test et. elektrik bağlantıları için elektrikçiye uğramanı tavsiye ederim. ben yaparken duman çıkarttım ve bi şase kablom yandı. yok ben yaparım diyorsan elektrik bağlantıları harici yardım;

farı eline al. zurnanın zırt dediği yere geldik. s2 tip bulursan işin çok kolay. sadece lamba değişimiyle farla olan işini bitirirsin. eğer s2 tip xenon bulamazsan;

farın ön camını açman gerekiyor. maket bıçağı ile bizim farın açıldığını unnamed'den öğrendim. ki zaten benm ön far komple hazır geldi. bundna sonrası tamamen el becerisi. ön camı maket bıçağı ve ısı kaynağıyla açmalısın. açtıktan sonra xenon lambayı duyuyla beraber aynanın tam ortasına sabitlemelisin. sabitlerken xenon açık olsun. ışık 10 metre ilerdeki arabanın aynasının oralara kadar vurmalı, daha yukarı değil. yoksa ayarla bile far ayarını tutturamazsın. farın ayarının iyi olduğunu düşündükten sonra duyu farın arkasına sabitlemek için silikonlamalısın. buraya harcayacağın silikondan kaçınma. silikon kuruduktan sonra bir daha dene. düzgün yaparsın inşallah.

bu başlığın (150 zc kullanıcıları) 220. sayfa civarında "unnamed"in bu işi nasıl yaptığını gösterdiği resimler vardı, takılırsan bunları bulman gerekecek. yazıyla ancak bu kadar oluyor. sigortanın "+" çıkışına 1 tane sigorta kutusunu bağlat, araya 10 amper oto sigortası bağlat. arada motosikletin kendi sigorta kutuunu da bu sigortaya çevirt. cam sigortanın ta kulpuna vurayım.

birileri sana xenon akünü bitirir falan derse, eğer sen bu sıralamayı yaparsan 10+12+5 watt sabit, 12+20+21w değişken halde(sürekli arka frene, sinyale basılı halde gitmiyoruz değil mi?) tasarruf ederiz.

benim 50wlık, anfi 35w hoparlörler, 12wlık sisler olmasına rağmen 1 kere akü sıkıntısı yaşamadım. 4 tane 3x1 power ledli sis+ xenon ile yaklaşık 4500 lümen ışık elde ediyorum ve uzun yolda abartısız kısa ile 75 metre önümdeki her çukuru görebiliyorum.

takıldığınız yerler için mesaj atın. yardımcı olabilmişimdir inşallah.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    yamyamaha - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    kymco Xciting500 geti gy 200 ( skygo ) & cbf 150
    çok güzel. ellerine sağlık.

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler