Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
2. sayfa BirinciBirinci 123 SonuncuSonuncu

OHV, SOHC, DOHC nedir?

REKLAM ALANI

arkadaşlar.tek silindir iki zamanlı bir motorun cevrimini biliyorum.teksilindir dört zamanlı nın çevrimini & zamanlamasını bilen varmı??????birde 600cc 4 silindir bir motorsiklet motorunda ateşleme araba motorundaki gibimi 1-3-4-2 mesela yada.her silindir üön da ateşlememi yapıyor.teknik olarak inceleme fırsatım olmadı bilen varmı ?saygılar

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    ironeagle - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    gitti ne yazık ki....
    Alıntı piranha4 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    selam.sormak istedigim motorlar 4 zamanlı .her iş için bir zaman.piston aşagı inerken çek-şıkıştır-patlat-boşalt.yani 2 tur.birsilindir emme yaparken digeri iş digeri eksoz digeri sıkıştırma dört silindirli bir araba motorunda tamam.peki tek silindirli 4 zamanlı bir motorsiklet motorunda nasıl.tekbir silindir ve bir takım sübap.iki zamanlıda anlıyorum ama 4 zamanlıda mantıgıma oturmuyo
    arkadasım tek silindirli 4 zamanlı motorlar da dikkat edersen 2 zamanlı motorlar gibi devir yüksektir, ve tork devirle oranlandığında cok silindirli bir motora göre düsüktür işte bunun sebebi kafana takılan sorundur yanı "tek silindirde 4 zamanı sorunsuz nasıl yetiştiriliyor?" devirin byüksek olması ile bu sağlanır. Burada birbirimize yaptığımız bilgilendirmeler küstahlık olarak yada üstünlük olarak anlasılmasın buradakı amac bilgi paylasımıdır sevgilerle!!!

Prometheus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    '14 BMW R1200GS
    Alıntı MaRaNtZz adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bilgiler için çok teşekkür ederim...
    Geç olacak ama rica ederim
    Onur Yollarda
    Facebook: http://www.facebook.com/OnurYollarda
    YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC1TqEwgGS4AHvdmULc9qoIQ

yani diyorsunuzki 4 zamanlı tek silindirli bir motorda da piston her yukarı cıktıgında ateşleme olmuyor ve alınan iş devri görülen devrin dörte biri mi?yanimotorumdaki motorda;1-üön dan aön ya inerken iş ,2-aön dan üön ya çıkark eneksoz,3 de takılıyosun çünki emme yapamadın.sıkıştırma yapmak için atalet veren bir güce ihtiyaç var ve iki zamanlı gibi her üön ya cıktıgında ateşleme yapması lazım zira iki zamanlıda ateşleme sonrası iş elde edilirken;karterde sıkıştırılan yakıt subap bindirmesine benzetebilecegimiz bir port acılmasıyla eksoz gazı yanma odasını terk ederken oluşan vakumdan yanma odasına dolar,hatta bir miktarı ikizamanlıdaki yakıt sarfiyatı belası olarak eksoz gazıyla dışarı cıkar.ilgin için teşekkürler ama mantıgıma yatmadı.Arkadaşlar doyurucu cevabı olan varmı acaba.

Ayrıca düşük devirli motorsiklet motorlarıda var.Tek silindirli ellili yıların BMW leri var.ve aklıma geldi rölanti ayarı için kullanılan bir cihaz var ve yüksek voltajı hissetme kabiliyeti ile calışmıyormu?rölanti devri 1000 ise ateşleme sayısı 1000 motor devri 4000 mi.?

Seni unutmayacağız
    Nur içinde yat
    Ertuğrul_Öz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Dışı büyük içi küçük sarı şey
    Alıntı ironeagle adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    arkadasım tek silindirli 4 zamanlı motorlar da dikkat edersen 2 zamanlı motorlar gibi devir yüksektir, ve tork devirle oranlandığında cok silindirli bir motora göre düsüktür işte bunun sebebi kafana takılan sorundur yanı "tek silindirde 4 zamanı sorunsuz nasıl yetiştiriliyor?" devirin byüksek olması ile bu sağlanır. Burada birbirimize yaptığımız bilgilendirmeler küstahlık olarak yada üstünlük olarak anlasılmasın buradakı amac bilgi paylasımıdır sevgilerle!!!
    Bu görüşe katılmıyorum.

Tam tersine tek silindirli 4 zamanlı motorlar çok silindirlilere nazaran daha düşük devirlerde çalışırlar. Zaten devir arttırmak gerektiğinde piston sayısı küçültülür ve çoğaltılır. Kaldı ki 2 zamanlı motorların 4 zamanlılara göre daha yüksek devir çevirmeleri gibi bir durum söz konusu değildir. Sanırım 2 zamanlı motoun eksoz sesini dinleyerek böyle bir izlenim edinmişsin.

Tek silindirli bir motorun 4 zamanıda (özellikle güç harcatan sıkıştırma zamanını) sorunsuz olarak atlatabilmesi için aynı hacimdeki çok silindirli motorlara nazaran daha ağır bir volan kullanmasıdır. volanın ağırlığı nedeniyle hantal devirlenirler.

Ateşleme sonrasında genişleyen piston, biyel vasıtasıyla krankı çevirir, dolayısıyla kranka bağlı olan volan da döner. volan kazandığı kinetik enerjiyi sıkıştırma zamanını başarıyla aşmak için kranka geri verecektir.
    [COLOR="Blue"]Ne Kadar Yükseğe Çıkarsan, O kadar Yüksekten Düşersin. [/COLOR]

GorkeM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    eeee Prometheus , verdiğin flash video yok abi onun yerine başka bişiiler çıkıyo web cam meb cam
    Forum Kuralları◄ ►Moto Aktuel◄ ►Türk Dil Kurumu
    Herkes düşüncelerinde yanılabilir. Ama aptallar bir türlü yanıldıklarını anlayamazlar. Cicero

Prometheus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    '14 BMW R1200GS
    Kaldırdım.
    Onur Yollarda
    Facebook: http://www.facebook.com/OnurYollarda
    YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC1TqEwgGS4AHvdmULc9qoIQ

Bana bir 4 zamanlı tek silindirli motor gösterin Kİ VOLANI COK SİLİNDİRLİ BİR MOTORDAN BÜYÜK YADA AGIR OLSUN.Kaldıki 125 cc bir motorun volan capı debriyaj balatasından ibaret.Bu görüşe katılmıyorum. Yani sordugum soruyu acıklayıcı soramadım galiba ben birdaha sorayım.tek silindirli bir motorsiklet motoruyla,gene cok silindirli bir motorsiklet motoru arasında silindir başına ateşleme çevirimi aynımı.??? ikincisi;otomobil motorunda volan birtur döndügünde 1 nolu piston bir iş yapmıştır emmiş,sıkıştırmış yada ateşlemiştir.kalan 3 zamanı diger pistonlar yapmıştır.buna katılıyorsanız anlatmanızı istedigim merak ettigim bilgi sahibi olmak istedigim için tabiki;yani nasıl bir volanki birtur döndügünde tek silindirli morsiklet motorununu diger zamanlarıda tamamlaması için 125 cc pistonu 3 tur daha ceviriyor.böyle degil tabiki??????????

Seni unutmayacağız
    Nur içinde yat
    Motosikleti
    Bana bir 4 zamanlı tek silindirli motor gösterin Kİ VOLANI COK SİLİNDİRLİ BİR MOTORDAN BÜYÜK YADA AGIR OLSUN.Kaldıki 125 cc bir motorun volan capı debriyaj balatasından ibaret
    1000 bg lik caterpillar v 12 motorlardan 20 cc model uçak motorlarına kadar geniş bir yelpazede motorların bakım ve onarımlarında bulunmuş birisi olarak bu konuda sana garanti verebilirim (volan çapı debriyaj balatası ile aynı çapta olsa bile daha kalındır)

Yani sordugum soruyu acıklayıcı soramadım galiba ben birdaha sorayım.tek silindirli bir motorsiklet motoruyla,gene cok silindirli bir motorsiklet motoru arasında silindir başına ateşleme çevirimi aynımı.???
    Kesinlikle. aynı

ikincisi;otomobil motorunda volan birtur döndügünde 1 nolu piston bir iş yapmıştır emmiş,sıkıştırmış yada ateşlemiştir.kalan 3 zamanı diger pistonlar yapmıştır.buna katılıyorsanız anlatmanızı istedigim merak ettigim bilgi sahibi olmak istedigim için tabiki;yani nasıl bir volanki birtur döndügünde tek silindirli morsiklet motorununu diger zamanlarıda tamamlaması için 125 cc pistonu 3 tur daha ceviriyor.böyle degil tabiki??????????
    Volan içten yanmalı motorlarda akümülatör eleman olarak kullanılır. Volanın nasıl olupta diğer 3 zamanı aştığına basit bir örnek vermek gerekirse. Büyük ve ağır bir tekerleği tüm gücünle yarım tur çevirdiğini düşün. sonra dönmekte olan tekerleği tuttuğunu bu sefer tekerlek seni beraberinde döndürmeye çalışacaktır.

İşte bütün mesele bu kadar basit. iş zamanında pistonun ürettiği döndürme momenti toplamda 100 Nm ise bunun ancak ortalama 20 Nm si kalan 3 zamanı aşmak için kullanılır ve mekanik kayıp olarak düşünülür geri kalan 80 Nm torku volana bağlı debriyajdan alırız.

Motosikleti
    gitti ne yazık ki....
    Fikirlerinize saygı duyuyorum. Fakat ben motorun sesini inceleyerek değil kendisini inceleyerek böyle bir düsünceyi savunuyorum.Sizin dediğiniz teorik kavramda doğrudur fakat silindir içerisine istenen oranda hava-yakıt karısımı alınamadığından istenen güc elde edilemez benım orada anlatmak istediğim aynı hacimdeki 4 zamanlı bır motorun elde ettiği gücü elde edebilmek için 2 zamanlı bir motorun daha fazla devir çevirmesidir.Çünkü bır mıktar yakıt egzost portundan kaçmakta ve karısım oranı değişmektedir.

Alıntı Ertuğrul_Öz adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    1000 bg lik caterpillar v 12 motorlardan 20 cc model uçak motorlarına kadar geniş bir yelpazede motorların bakım ve onarımlarında bulunmuş birisi olarak bu konuda sana garanti verebilirim (volan çapı debriyaj balatası ile aynı çapta olsa bile daha kalındır)

Kesinlikle. aynı
    Aynı olduğuna katılmıyorum en basit bir motorculuk ile ilgili kitap olsanız bıle içinde göreceksinizdir. Termodinamik ve ateşleme avnsı açısından baktığınızda 4 ve 2 zamanlı motorların cevrimleri farklıdır sadece içten yanmalı motor olduklarından yanma çevrimleri(otto dizel çevrimi gibi) benzerlik gösterirler ve diagramları farklıdır

Seni unutmayacağız
    Nur içinde yat
    Motosikleti
    benım orada anlatmak istediğim aynı hacimdeki 4 zamanlı bır motorun elde ettiği gücü elde edebilmek için 2 zamanlı bir motorun daha fazla devir çevirmesidir.Çünkü bır mıktar yakıt egzost portundan kaçmakta ve karısım oranı değişmektedir.

2 zamanlı motorlara gelince; aynı motor hacmi ve aynı devire sahip 2 ve 4 zamanlı 2 motoru karşılaştırdığımızda kayıplar gözardı edildiğinde 2 zamanlı olan motor 4 zamanlıdan 2 kat daha fazla güç üretmektedir (4 ve 2 zamnlı bir motorun aynı anda ateşlediğini farzedersek, ateşlemeden sonra 4 zamanlı motor daha emme zamanını yaparken 2 zamanlı motor 2. ateşlemesini yapar), Ancak bahsettiğin süpürme sırasında oluşan port kayıpları nedeniyle pratikte 2 zamanlı bir motor 4 zamanlıya nazaran aynı devir sayısında ancak kabaca 1.7 kat daha fazla güç elde edebilmektedir.(2 kat yakıt tüketimiyle)

Aynı olduğuna katılmıyorum en basit bir motorculuk ile ilgili kitap olsanız bıle içinde göreceksinizdir. Termodinamik ve ateşleme avnsı açısından baktığınızda 4 ve 2 zamanlı motorların cevrimleri farklıdır sadece içten yanmalı motor olduklarından yanma çevrimleri(otto dizel çevrimi gibi) benzerlik gösterirler ve diagramları farklıdır
    Aksini idda ettiğim bir yazım yok zaten.

Yazıyı dikkatli okursanız orada bahsedilen 2 ve 4 zamanlı değil tek ve çok silindirli motosiklet motorlarının çevrimlerinin mukayesesi.

Saygılar

yucika - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    BMW R26 "56 model
    Şimdi aşağıda çeşitli animasyonlarla hepsini açıklamaya çalışacağım.
    Önce iki zamanlı motor: Bu motor tipinde pistonun her devrinde bir ateşleme olmaktadır. Şekile dikkatle bakarsanız pistonun aşağı hareketi aynı zamanda hava yakıt karışımının piston içine pompalanması için kullanılmakta. Benzine neden yağ katıldığını artık öğrenmiş bulunuyorsunuz.

4 zamanlı ohv tek silidirli motorun çalışma şekli ve şeması. Bu motorda pistonun iki turunda bir motorda ateşleme olmaktadır.

4 zamanlı 2 silindirli V motorun çalıması aşağıdadır. silindirlerin senkronize çalışmadığını bu nedenle bu motorun patapata yerine patata patata diye çalıştığını duymuşsunuzdur. İşte Harleylerin bahsedilen efsanevi sesinin sebebi budur.

4 zamalı 4 silindirli motorun çalışma şekli görülmektedir. Dikkatle bakarsanız 2 silindir aşağı inerken iki silindirde yukarı çıkmaktadır. Senkronize çalışan silindirlerin biri emme yaparken diğeri genleşme yapmakta; biri sıkıştırma yaparken de diğeri ekzoz yapmaktadır. Yani sonuçta her piston için 2 devirde bir ateşleme olurken motorun her devrinde ateşlenen bir piston olmaktadır.

Resimlerle görünce daha iyi anlaşılacağını düşündüm.

teşekkürler arkadaşlar.şimdi idrak ettim.anlayışınız sabrınız için minnettarım.

Motosikleti
    gitti ne yazık ki....
    hocam bilgileriniz için teşekkür ederim. Fakat yazdıklarımızı okuduğum da su ortaya cıkıyor, aslında aynı seyı soyluyoruz. Sizin dediğiniz gibi "2 kat yakıt tüketimi ile 1.7 kat güç (2 zamanlı motorda)" daha önceki yorumuma bakarsanız bende aynı seyı savundum. saygılarımla

G-Strider - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha XMax 250 ABS
    Benden de ogretici bir video:

http://www.youtube.com/watch?v=oeJgyF2-3ks

01:13-01:42 arasinda SOHC ve DOHC anlatiliyor
    Bir gün bir Suzuki G-Strider ile...
    Suzuki G-Strider Motosiklet.Net Konu Başlığı >> http://www.motosiklet.net/forum/showthread.php?t=3228

yucika - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    BMW R26 "56 model
    hocam bilgileriniz için teşekkür ederim. Fakat yazdıklarımızı okuduğum da su ortaya cıkıyor, aslında aynı seyı soyluyoruz. Sizin dediğiniz gibi "2 kat yakıt tüketimi ile 1.7 kat güç (2 zamanlı motorda)" daha önceki yorumuma bakarsanız bende aynı seyı savundum. saygılarımla
    Basit bir oranla bu böyle söylenebilir ama gerçek böyle değil. Motorun ürettiği gücü sağlayan piston hacmi değildir. Aynı piston hacmine sahip motorlar farklı beygir güçleri üretebilirler. BMW 1970 lerde Formula 1 de 2002 Modelinin motorunu kullanarak turbolu motorla 2000cc hacim için 1000 hp üzerinde güç üretmeyi başarmıştır. İşin ilgiç yanı Formula için bu yarış arabasının motorunu üretirken standart seri üretim modelin motor bloğunu kullanıyorlardı. Formula yönetimi daha sonra turboyu yasaklıyarak o dönemde BMW nin yarışlardan çekilmesine sebep olmuştur. Buradan da anlaşıldığı gibi motor incelenirken 2 zamanlı 4 zamanlı, 250cc 500cc gibi karşılaştırmalar yeterli bilgiyi vermemektedir. Motorun gücü ve verimi çok sayıda kritere bağlıdır. 2 zamanlı kötüdür 4 zamanlı iyidir demekte doğru değildir.

SOHC ve DOHC

sohc ve dohc ne demek?
    suzuki vl 250 : sohc hava soğutma
    hyosung gv 250 dohc hava-yağ soğutma

karşılaştırma yapacam ama ohc nin başındaki S ve D harfleri ne anlama geliyo? hangisi daha iyidir???
    teşekkürler. ayrıca bu ilk mesajım
    ilk motoru almaya çalışıyorum da

Apprentice - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    S single
    D double

iyisi D
    "kick start my heart"

naçizane konuyu yeni gördüm bildiğim bikaç şeyi paylaşmak istiyorum ,otomotiv tarihinde içten patlamalı motorlar icat edildikten sonra basitlik sırasına göre şu teknikler kullanılmıştır,(ts)yani 2 zamanlı motorlar.(sv)alttan siboplu motor,(ohv)üstten siboplu motorlar,(ohc)üstten ekzantirikli motorlar,ve (dohc)üstten çift ekzantirikli motrolar,daha sonra turbo,süperşarjırve wankel motorlar kullanılmaktadırherkeze iyi günler

KALDERA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    visal 125 DOMİNAR 400 UG-HERO XPLUS 200 4V
    bu sayfada bu tip motor yapılarının ne olduğunun en anlaşılır şekilde detaylı yazılarım var..
    bilgilenme amaçlı işinize yarayabilir..

özellikle DOHC tipi motorun eksi yanlarının yeni motosiklet alıcılarının dikkatine..

2. sayfa BirinciBirinci 123 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler