Ellerdeki Sinsi Uyuşmalara Dikkat...
Reklamlar
-
20 Haziran 2006, 01:41
Merhaba herkese,
Gözlemlediğim kadaryla motora sağlıklı binebilmek henüz öncelikli değil sevgili motorseverler arasında. Oysa, bedeniniz hazır değilse motora ve hiçbirzaman da hazır olması için gereken bilincli tutumu bilinçaltımızda kayıt altına almazsak, motora binmek eziyete dönüşen bir hayatı bize sunan sonuçları beraberinde getirebilir. Belki de yıllarca seve seve , sağlıklı olarak motora binebilecekken, bilinçli olamayan alışkanlıkların birikimi sonucu, ömür boyu motorun keyfini hiç süremeyebildiğimiz gibi, günlük yaşamımızın da etkilendiği sonuçlar silsilesi ile başbaşa kalabiliriz..Şom ağızlılık değil bu, sadece medeniyetin bize sunduklarını kullanırken, bilinçli olmak için ufak bir hatırlatma benim çabalarım..umarım işinize yarar.
ELLERDEKİ SİNSİ UYUŞMA...
KARPAL TÜNEL SENDROMU ..
Motora biniyorsunuz.... belki bir arazi sürüşü, veya şehirlerin bozuk yollarının titreşimi sadece bedeninizde değil, el bilekleriniz ve kollarınızda da kendini hissettiriyor..Zaman zaman ellerinizdeki belli belirsiz uyuşma ile iniyorsunuz belki motordan, parmaklarınızı açıp kapatarak...Hani uyuşmayı gidermek istercesine, kan dolaşımını arttırmak için...İlk üç parmakta bir elektriklenme hissi duyuyor musunuz bu uyuşuklukla beraber arada sırada ?
Geceleri ağrıyor mu elleriniz ,bazen sizi uyandırabilecek kadar...??? Ellerinizi silkelemek isteği, masaj yaparak ovma isteği duyuyor ve böylece rahatsızlık hissini bir süre geçirebiliyor musunuz?
Bu tip şikayetleriniz varsa hemen bir doktorla görüşmenizde fayda var. “Karpal Tünel”
el bileği kemiklerinin ilk sırası ile bunlara çapraz olarak ve bunların üzerinde geçen bir bağ tarafından oluşturulan anatomik bir yapıdır. İçinden elin normal olarak başparmağın iç taraf yüzeysel duyusunu, işaret parmağın, orta parmağın ve yüzük parmağında duyusunu taşıyan orta sinir geçer. Karpal Tünel Sendromunda ise işte bu orta sinir sıkışır ve elde uyuşma ağrısı, el hareketlerinde kontrol kaybı, iğnelenme ve karıncalanma gibi hissizlik şikâyetleri olabilir. Bu şikâyetler tipik olarak orta sinirin etki alanı olan ilk üç parmakta görülür.
Bu hastalığın tanısının konulabilmesi için şikayetlerinizi paylaşacağınız doktorunuza muayene olmalısınız.EMG testi uygulanarak doktorunuz kesin teşhisini koyacaktır.
Doktorunuz ilk etapta sizden eliniz için analjezik etkili antienflamatuar ilaçları kullanmanızı isteyebilir. Ancak ağrıya karşı el ve bileği sarmak pek önerilmez.. Harabiyete uğrayan sinirin baskı altında kalmasına neden olabilecek bir uygulama olduğu için sarmaktan kaçınmakta fayda vardır.
Sinir harabiyetinin derecesine göre doktorunuz ağrı kontrolünü sağlayan ilaç uygulaması yapabilir. Ama genelde sinir harabiyeti daha çok artmadan ,cerrahi müdahale ile sinire etki eden kuvvetlerin ortadan kaldırılmalısı önerilir.Bu uygulama hastanede yatmayı gerektirmeyen bir uygulama olup, avucta bileğe yakın bir kısımda küçük bir kesi yapılarak sıkışmaya sebep olan bağ dokusunun rahatlatılması şeklinde uygulanır. Bir ,bir buçuk ay sonra iyileşme tamamlanmış olur.
Bu konuda soru ve yorumlar için......
Reklamlar
-
20 Haziran 2006, 01:51
Forumdan Uzaklaştırıldı
Arkadaşım ellerine sağlık çok bilgilendirici bir topik olmuş..Aynen bu sorunlar bende var ve hemen tedavi için doktora gideceğim..Çok mükemmel bir bilgilendirme....
-
20 Haziran 2006, 01:53
faydalı bılgıler ıcın saol.
benım uyusuyo ne yalan soylııım.
Sözkonusu vatan ise gerisi teferruattır.
-
20 Haziran 2006, 01:54
Ellerine sağlık
-
20 Haziran 2006, 01:56
Bende bir uyuşma yok çok şükür ama bu konu sürekli güncel kalmalı..
Teşekkür ederim bilgiler için
-
20 Haziran 2006, 02:08
güzel bilgiler, ekleme yapalım. bu hastalığın asıl mekanizması tekrarlayıcı hareketlerden kaynaklanan mikrotravmalardır. motordaki titreşim, sürekli klavye-fare ile çalışanlar, daktilo yazanlar, sık örgü örenlerde de görülebilir.
tedavisi 3'e ayrılır.
1-analjezik antienflammatuarlar
2-bilek ateli, sargıdan farklı olarak bileğin dışa bükülmesini önleyerek sinirin daha da sıkışmasını engeller
3-kumkum'un da belirttiği şekilde bir cerrahi
bütün bunlara rağmen tekrarlama riski var mı? var.
May the Force be with McLaren Mercedes
-
20 Haziran 2006, 02:25
Forumdan Uzaklaştırıldı
Ya arkadaşlar bu konuda daha açıklayıcı bilgiler bekliyoruz ...Bu konu çok ama çok çok önemli bu konuyu sürekli güncel tuutup çare ve çözümleri paylaşalım......Şimdi bana motora binme deseler ...Kafama sıksalar daha iyi...Tedirgin oldum vallahi..Gerçi atın ölümü arpadan olsun....Pilavdan dönenin kaşşığı kırılsın....daaaa
-
20 Haziran 2006, 09:25
watercolours adlı üyeden alıntı
güzel bilgiler, ekleme yapalım. bu hastalığın asıl mekanizması tekrarlayıcı hareketlerden kaynaklanan mikrotravmalardır. motordaki titreşim, sürekli klavye-fare ile çalışanlar, daktilo yazanlar, sık örgü örenlerde de görülebilir.
tedavisi 3'e ayrılır.
1-analjezik antienflammatuarlar
2-bilek ateli, sargıdan farklı olarak bileğin dışa bükülmesini önleyerek sinirin daha da sıkışmasını engeller
3-kumkum'un da belirttiği şekilde bir cerrahi
bütün bunlara rağmen tekrarlama riski var mı? var.
Destekleyici bilgilerin için çok teşekkür ederim Watercolours,
aylardır omurga konusunda motora binerken dikkat edilmesi gereken güçlendirme , kas tonusunu arttırma vb. sağlık konularına dikkat çekmeye çalışıyorum. Bu çok önemli bir konu bence. Madem birşey yapıyoruz, bunu sağlıklı ve keyifli olarak yapalım öyle değil mi?
Karpel tünel sendromu, en bilinmeyen rahatsızlıklardan biri. Bileğimi incittim diyiveriyor insanlar. Motorda sürüş halinde olmanın ötesinde park ederken ve manevra yaparken dahi zemin müsait değilse ister istemez el ve bileklere güç yükleniyor ters açılar ile. Bu da vehameti arttırıyor..Tekrar teşekkür ederim ,desteğinizi hissetmek çok güzel
ozaktasi adlı üyeden alıntı
Ya arkadaşlar bu konuda daha açıklayıcı bilgiler bekliyoruz ...Bu konu çok ama çok çok önemli bu konuyu sürekli güncel tuutup çare ve çözümleri paylaşalım......Şimdi bana motora binme deseler ...Kafama sıksalar daha iyi...Tedirgin oldum vallahi..Gerçi atın ölümü arpadan olsun....Pilavdan dönenin kaşşığı kırılsın....daaaa
Sayın ozaktasi,
Motor tutkusu bambaşka.. İnanın bunun bilincinde motorseverlerdenim.. Ha kullanıyor musun diye sorun bir.. sorun..sorun.. henüz değil. Ama çok iyi bisikletçiyimdir. daha doğrusu bisikletciydim.. Bu sıralar fazla binemiyorum.. Pilates eğitmeniyim ve çok fazla sayıda dersim var. Bisikletle dersler sonrası eve dönmek ayrıca bir efor gerektiriyor istanbul trafiğinde gerçekten.Motorları artık az çok araba sürücüleri görmeye başladı ama bisikletleri hala göremiyorlar, beyinleri şartlanmamış henüz bisikletlere. Akşam saatleri dönmek zorunda kalınca bisikleti kullanarak dönemiyorum.Ama en kısa zamanda motor alacağım.
Bisikletci olarak , motor kullananlarla benzer sağlık sorunları yaşıyoruz. RİDER lar olarak omurgamızda bel, boyu, kuyruksokumu, diz, bilek, eller vb. rahatsızlıklar yabancı olamayacağımız şeyler. İnsanların bu konuda , ofisde masa başı çalışır haldeyken, bedensel güçlenmelerine dikkat etmeden sadece ehliyet alarak ve hatta almadan motora binmelerini kabul edemiyorum. Ben el bileğimden çok çektim ki sporcu olmama rağmen. Hala da çekmiyor değilim. Neden uyarmak istediğimi anlatabiliyor muyum?
Ya çevremde bel fıtığı ve boyun fıtığı çeken motorcuları bilseniz.diz..keza öyle.. Bu konuda açtığım bir topic vardı "siz motora binmeye hazırsınız ama bedeniniz hazır mı" diye..Orada da bilgiler var.. Daha başka bilgileri de sizlerle paylaşacağım.Umarım yararı olur.
Duyurular bölümüne koymuştum, İstanbul'da Kalamış'ta bir uygulamalı seminer ile bedeninizin en riskli bölgelerini nasıl daha sağlam ve dayanıklı yapabilirsiniz, nasıl postürünüzü düzelterek yeni rahatsızlıklara meydan vermeyebilirsiniz öğrenelim diye.. Fikir almak istemiiştim üyelerimizden. Ama herhalde doğru bölüme koymadım çünkü okunmadı bile diyebilirim. Ben herzaman hazırım. Bu aylar motor sezonu..En güzel aylar.. 2 hafta kadar haftada 90 şar dakika ayırabilenler olsa hemen yapılabilir.Arzu eden ve devam etmekte olan sorunu olanlara da ders olarak bile sürekli bir yaz programı açabilirdim. Neyse, amaç keyifle kullanmak motoru.. Öyle değil mi? Hepinize en içten dileklerimle keyifli sürüşler diliyorum...
skyline adlı üyeden alıntı
Bende bir uyuşma yok çok şükür ama bu konu sürekli güncel kalmalı..
Teşekkür ederim bilgiler için
keyifli sürüşlerinizin devamını dilerim.. desteğiniz için çok teşekkürler..
ozaktasi adlı üyeden alıntı
Geçmiş olsun ,umarım sorun büyük çıkmaz ve en kısa zamanda iyileşir..Tedirgen olup, bu konuda bilinçli davranabilirseniz inanın motorunuzdan ayrı kalmanız da gerekmeyecektir.Doktorunuzun ne diyeceğini bizimle paylaşırsanız sonra, sevinirim.. Saygılar..
trenox adlı üyeden alıntı
faydalı bılgıler ıcın saol.
benım uyusuyo ne yalan soylııım.
Umarım ihmal etmeden bir doktora gösterirsiniz. Kendinize iyi bakın.selamlar ve sağlıklı sürüşler..
-
20 Haziran 2006, 23:23
karpel tünel olması şart değil
ellerdeki uyuşma aynı zamanda boyun fıtığından da kaynaklanıyor olabilir.
-
21 Haziran 2006, 00:22
şart değil ama geceleri olan ellerde uyuşma, ovalayınca, sallayınca geçmesi, kuvvet kaybının geri planda olması boyun fıtığından daha çok karpal tünel sendromunu düşündürür my apprentice.
May the Force be with McLaren Mercedes
-
21 Haziran 2006, 21:47
Arkadaşlar, her ikinize de katılıyorum. İki durum da mümkündür. Zaten boyun fıtığı da fazlasıyla sık rastlanan bir durum. Hayır, bizim insanlarımız yıllarca hareketsiz kaldıktan sonra, masa başı çalışıp, kireçlenmiş sırtlar, sık sık sinyail veren boyunlarla ,yanlış eylemlerle günlük hayatta içiçe bulundukları için bel sorunlarıya sıkıfıkı haldeyken motor kullanmaya başladıkları için, ki bu konuda sadece genel bir bakış açısı olduğunu söylemek istiyorum yazdıklarımın,boyun fıtığı da olasılığı çok yüksek bir arıza. Eh ikisi aynı andan olmaz mı ? olabilir tabii ki..Tek vurguamak istediğim bu konuyu es geçmemeleri insanların. Çünkü motor öyle bir duygu ki, güven, karizma,özgürlük..aşk..herşey.. Böyle bir durumu ,önlenebilecek bel,boyun, el,bilek,omuz,sırt,diz vb problemler karşısında aciz birşekilde acı çekerek gölgelemek yazık olur. Bence motora binmenin o harikulade duygusunu, sağlam bir beden, omurga ve eklemler ile yıllarca keyifli bir rüyaya dönüştürmek çin elimizden geleni yapmalıyız. Ben bu konuda sadece önayak olmak istiyorum o kadar... Destekleriniz için çoK teşekkür ederim. Selamlar..
-
29 Haziran 2006, 10:33
özaktasi doktora gittiniz mi?
Merhaba, motorda sağlık konusunun atlanmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu knuda daha kalıcı ve devamlılığı olan bir çalışma içindeyim. Ama sizlerin bu konularda paylaşımı önemli.sayın özaktasi elleriniz için doktora danıştınız mı,merak ettim.Umarım daha iyisinizdir.. Motorda ellerinizin pozisyonunda bilekleri kıvırarak tutmamaya çalışın,yani kollarınızın devamında uzanan elerinizin tuuş pozisyonunda bileklerinizin üst kısmı çukurlaşmasın ,ve basıncı ellerinize gerekmedikce vermemek için oturma şeklinizi gözden geçirin.Sanırım bel ve karın zyıf olunca biraz daha duruşta ağırlığınızla ellere abanıyor olabilrsiniz.Tabii sizi, motora biniş şeklinizi bilmediğim için yanılıyor da olabilirim.. Neyse, herkese keyifli sürüşler..
-
29 Haziran 2006, 10:44
abicim git ayda bir hamama güzel bi yumuşat bütün sinirleri çık dışarı ne uğraşcan doktordu ilaçtı
www.enguclu.com ==>> EnGuclu Bilişim&Internet Hizmetleri
-
29 Haziran 2006, 10:51
"kumkum" çok yararlı bir bilgilendirme olmuş.Şu an aktif bir binici olmamakla birlikte yakında başlayacağım.Bu gibi problemleri önceden bilmek tedaviye erken başlamayı sağlar.Devamını merakla bekliyorum.
-
29 Haziran 2006, 11:05
NicemaN adlı üyeden alıntı
abicim git ayda bir hamama güzel bi yumuşat bütün sinirleri çık dışarı ne uğraşcan doktordu ilaçtı
size sıhhatler olsuuuun, ben bunu hiç düşünmemiştim.. pardon.
DARKDIAMOND adlı üyeden alıntı
"kumkum" çok yararlı bir bilgilendirme olmuş.Şu an aktif bir binici olmamakla birlikte yakında başlayacağım.Bu gibi problemleri önceden bilmek tedaviye erken başlamayı sağlar.Devamını merakla bekliyorum.
Yakında keyifli uzun sürüşlere başlamanızı dilerim. Büyük şehirlerde motor kullanmak artık zorunluluk halinde.. Trafikle başedebilmek ve insanımıza motor kültürünü aşılamak için başka çare yok. motor kullananlara herkesin saygılı olabilmesi için önce motor kullananların kendi saygınlık ve kültürlerini bence öne çıkarabilmeleri gerekiyor. Bu da trafikteki davranış şekillerinden tutun, biniş kültürüne, giyimine, sağlığına kadar ,teknik bilgisine kadar bir bütün olmalı. Bence motor kullanan herkesin ilk misyonu bu olmalı. Topluma bu bilinci aşılayabilmek için önce kendimiz bilinçli olmalıyız. kasksız motora binmemek, 3 kişi, hele çocuklu ve hatta kasksız çocuklu şekillerde, motora binmemek, arabaların arasında slalom yaparak gitmemek,ve daha sayılabilecek bir yığın şey.. değil mi? kendiize iyi bakın... iyi çalışmalar dilerim.
-
29 Haziran 2006, 11:15
kumkum
ellerine sağlık faydalı bilgiler olmuşş... kulağıma küpe yaptım bu bilgileri...
Motorumu Sattım Kendimi Garip ve Yanlız Hissediyorum
( A RH + ) Türkçe' ye Sahip Çık, Yok Olmasına İzin Verme...
Aşkın Bir Sabun İse Köpürt Beni Pakize
-
29 Haziran 2006, 14:12
sevgili kumkum
yazmış olduğun faydalı bilgiler için sana nekadar teşekkür etsek azdır bizleri daha da bilgilendireceğini ümit ederim. bizler hiç bir şey bilmiyormuşuz tekrar
tşk.
-
29 Haziran 2006, 14:18
jandrl adlı üyeden alıntı
sevgili kumkum
yazmış olduğun faydalı bilgiler için sana nekadar teşekkür etsek azdır bizleri daha da bilgilendireceğini ümit ederim. bizler hiç bir şey bilmiyormuşuz tekrar
tşk.
ben teşekkür ederim sayın jandrl, eminim sizin pekçok bilginize de ben ulaşamam motor konusunda.. Ama sağlıklı olmadan keyifli de olunamıyor.. Motor binme keyfinden kimse mahrum kalmamalı diye düşünüyorum... Desteğinize teşekkür ederim...
Kartal23 adlı üyeden alıntı
kumkum
ellerine sağlık faydalı bilgiler olmuşş... kulağıma küpe yaptım bu bilgileri...
Emin olun bu küpeler herkese çok yakışıyor,sağlıkla gülümsüyorlar çünkü.. Alçıdan çoraplar ve koldeğneklerinden daha şık bir aksesuar...öyle değil mi?Süpersiniz. tşk.
-
27 Temmuz 2006, 00:43
bu konuyu lütfen kendi iyiliğiniz için hep aklınızda tutun ve arkadaşlarınızı da bilgilendirin.
-
27 Temmuz 2006, 01:11
Sayın kumkum, 3 yıl önce gittiğim doktor, bende karpal tunel sendromu olduğunu tesbit etti. ancak cerrahi müdahelenin yapılacağı yer,sinir olunca bu konuda kim iyidir, diye araştırma yapamadım. ve bu işi askıya aldım. gel gelelimki sabahları sağ elimin, neredeyse tamamı uyuşmuş halde uyanıyorum. zaman zamanda, sol elimde kısmen uyuşukluk, hissediyorum. motor kullanırkende, çoğunlukla bu uyuşmalar oluyor. sizin bu bahsetmiş olduğunuz vucudun, hassas bölgelerini, doğru kullanma tekniklerini, öğrenmekte fayda var diye düşünüyorum. böyle bir organizasyon olursa bizi lütfen haberdar ediniz. Ayrıca karpal tunel sendromundan, kurtulabilmem için tavsiye edebileceğiniz konusunda, uzman birisi varmı? Saygılar
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler