Kapat
Üye Girişi
Motovento
Reklam Alanı
Motomax
Reklam Alanı
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Ay yıldızlı Türk motoruna uluslararası patent aldı

    Motovento
    REKLAM ALANI
  1. #1
    Soykan67 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Ağustos 2010
    Şehir
    Ankara-Çankaya-Y.Ayrancı
    Motosikleti
    BMW R1100GS

    Kayserili sanayici 65 yaşındaki Hasan Basri Özdamar 22 yıllık çalışma sonrasında geliştirdiği tek silindirli, yakıttan yüzde 35-43 arasında tasarruf sağlayan enjeksiyonlu motoruna Uluslarası Patent Enstitüsü’nden de onay aldığını söyledi.

    Özdamar, şimdi ise aynı motorun çift silindirli dizel versiyonu için kolları sıvadı. Yerli otomobil üretiminde de kullanılması planlanan motorun seri üretimi konusunda buluş sahibi Özdamar, General Motor başta olmak üzere birçok yabancı kuruluş ile görüşmelerini sürdürüyor.

    38 YILDIR MOTORLAR ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

    Motorlar üzerinde 38 yıldır çalışan ve birçok buluşun ve patentin sahibi olan Hasan Basri Özdamar’ın bugüne kadar gerçekleştirdiği 100’den fazla buluşun 21’i Türkiye’de ve aralarında ABD, Kanada, Avrupa Birliği, Japonya, Çin, Hindistan, Rusya, Singapur’un da bulunduğu çok sayıda ülkede uluslararası patent güvencesi altında bulunuyor. Özdamar’ın buluşların önemli bir kısmı, şu an itibarıyla kendi ürettiği ürünlerde kullanılıyor. Ayrıca bazı buluşları Türkiye’deki üniversitelerin teknik bölümlerinde ders konusu olarak işleniyor.

    HBO MOTOR ORTAYA ÇIKTI

    Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, çok sayıda üniversite ve TÜBİTAK tarafından buğüne dek her aşaması dikkatle izlenen ve test edilen, dışarı sızmaması için özenle saklanan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de "Çalışmaya devam et,yalnız fazla dillendirme" diye uyardığı HBO motor, yasal ve teknik tüm prosüdürlerin tamamlanmasının ardından günışığına çıktı.

    Benzinli, dizel ve içten yanmalı motorlarda, yakıt tasarrufu üzerine yıllardır sürdürdüğü çalışmalarını tamamlayan Özdamar, DHA’ya şunları söyledi:

    "Çok şükür, yıllardır üzerinde çalıştığım yeni nesil benzinli motor ve üzerinde çalıştığım dizel motor günışığına çıktı. Her türlü teknik raporları alındı. Deneme üretimli tamamlandı. Şimdi bu projemizi seri üretime geçirebilecek hale geldik. Dünyada iki tip motor var. Birincisi ’Otto’ dediğimiz benzinli motorlar. İkincisi ise ’Dizel çevrimli’ motorlar. Bizim geliştirdiğimiz motor bunlardan çok farklı ve tasarruflu."

    Sanayici olan eski Kayseri milletvekili ve Özdamar’ın yakın arkadaşı Şaban Bayrak da, "Hasan Basri bey uzun yıllardır bunun üzerinde çalıştı ve sonunda başardı. Proje ve motorun test çalışmaları devletin büyüklerinin bilgisi dahilinde çok gizli tutuldu" diye konuştu.

    ÇEVRECİ MOTOR

    Gaz emisyonu az, çevreyi kirletmeyen, benzerlerinden yüzde 35-43 arasında daha az yakıtla çalıştığı belirtilen ay- yıldız armalı döner pernolu motor HBO’nun, 150 yıldan bu yana kullanılan benzinli motorların pabucunu dama atacağı öne sürüldü.

    Dikine çalışan, 22 yıllık araştırmanın sonucu olan HBO motorun patentle ilgili tüm ilşemleri yapıldı.

    Avusturya’daki Patent Enstitüsü’nde testten geçerek belge alan motor, seri üretime geçirildiği takdirde kara araçlarında, hava araçlarında deniz araçlarında raylı sistem araçlarında ağır sanayide kullanılacak. Tek silindirli enjeksiyonlu motor HBO’nun, benzinli modelinin testlerinin de başarıyla tamamlanması ve Uluslararası Patent Enstitütüsü PCT tarafından tescil edilmesinin ardından bu motorun iki silindirli dizel versiyonu da halen test ediliyor.

    PROJEYİ BU GÜNE DEK KİMLER GÖRDÜ?

    Hasan Basri Özdamar, 1990 yılında Organize Sanayi Bölgesi’nde Otoser Otomotiv Makine ve Sanayi Ticaret Anonim Şirketinde geliştirdiği HBO motorunu ve deneme çalışmalarını bugüne dek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer yerinde izledi.

    Ancak, motorla ilgili gelişmeler bir sır gibi tutulduğu için bu güne dek yetkililerce açıklama yapılmadı.

    ÖZDAMAR KİMDİR?

    Hasan Basri Özdamar, 1946’da Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi’ne bağlı Kılıçmehmet Köyü’nde doğdu. İlköğretim ve teknik liseyi ve sonra da 3 yıllık Elektrik Tekniker Okulu’nu Kayseri’de bitirdi, 1967 yılında Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’ne girdi, 1972’de makine mühendisi oldu. Özdamar, daha sonra özel sektördeki çeşitli firmalarıa yöneticilik yaptı. Halen kurduğu otomotiv makine, elektrikli ev aletleri ve elektrik motorları alanlarında aktif olarak üretim yapan 4 şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürdüyor.

    Evli ve 4 çocuk babası Hasan Basri Özdamar, 1978 yılında üretime ilk olarak mini çamaşır makineleri ile başladı.

    Özdamar'ın bazı buluşları Türkiye’deki üniversitelerin teknik bölümlerinde ders konusu olarak işleniyor. Hasan Basri Özdamar’a ait buluşlardan özellikle "Döner Pernolu Motor" literatüre geçerken dünya çapında tanındı. Özdamar, konvansiyonel motorlarda silindir içinde oluşan basınçtan elde edilen gücün krank miline iletildiği klasik uygulamanın en doğru yol olmadığı düşüncesi ile 40 yılı aşkın bir zaman içerisindeki araştırmaları neticesinde bu buluşa ulaştı.

    Resimler için:
    http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/Ga...0023&p=1&rid=2


    Kaynak:Hürriyet.com.tr


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    31 Ekim 2010
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Tvs Apache
    Hoş güzel. Beni çok mutlu eden bir haber oldu peki seri üretime geçmesi arabalarımız ve motosikletlerimiz üzerinde görmemiz nekadar zaman tutar acaba.
    Elle tutulabilen , sessizlik vardır..

  3. #3
    Acil112 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Nisan 2010
    "Benzinli, dizel ve içten yanmalı motorlarda"
    112ciyiz

  4. #4
    Soykan67 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Ağustos 2010
    Şehir
    Ankara-Çankaya-Y.Ayrancı
    Motosikleti
    BMW R1100GS
    Valla bana kalırsa bir cacık olmaz ama kayda değer benzin tasarrufu sağlarsa bir yerlere gelebilir.

  5. #5
    MotoGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Şubat 2010
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    Dominar D400 [2024]
    Yapılan iyi güzel bir şey de, geleceği karanlık, hibrit makineler varken..
    2009 Honda Cbr 125r -> 2006 As 200 Gy -> 2010 S&T GT 250R -> 2012 150 MCX RoadRacer -> 2013 Kuba XCG 150 -> 2017 Pulsar RS 200 -> 2024 Dominar D 400

  6. #6
    ferhatdm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    27 Haziran 2009
    Motosikleti
    tvs apache
    dur bi abi biz benlileri bir geçiş yapalım hibrit bi 50 yıl, sonra bi amca tarafından yapılır

  7. #7

    Üyelik
    31 Ekim 2010
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Tvs Apache
    Alıntı Soykan67 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Valla bana kalırsa bir cacık olmaz ama kayda değer benzin tasarrufu sağlarsa bir yerlere gelebilir.
    Adam 40 yıl uğraşmış. Kırk saniyede karar verdin. Insanlarda 40 yaşında gelmiyor dünyaya. Biz bizim olana sahip çıkalım illaki bizden olan biri ona bir katkıda bulunur, bir adım daha arttırır.

    Kim ne düşünürse düşünsün bu şahıs bir teşşekür email'i hak eder. Yok teşekkür etmiyorsanızda her seferinde Türk mühendislere laf atıp bir kedim bile yok diye ağlamaktan vazgeçelim.

    Yağmurlu havada su vermem zihniyetide bıktırdı insanı.
    Elle tutulabilen , sessizlik vardır..

  8. #8
    Soykan67 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Ağustos 2010
    Şehir
    Ankara-Çankaya-Y.Ayrancı
    Motosikleti
    BMW R1100GS
    Yıllardır ne emekler harcandı bu ülkede.Ne uçak fabrikaları ne devrim arabaları harcandı ve hala aynı zihniyet mevcut.Bu adamla motorla başladı ve devamının gelmesi gerekiyor.Bu bizim elimizde olan birşey değil devlet büyüklerinin inancıyla ilgili.

  9. #9

    Üyelik
    27 Mayıs 2010
    Motosikleti
    HusaberG Sf650
    tebrik etmek gerekir..
    sonuçta yeni nesil bir motor yapılmış ve bunu yapan bizim insanımız...
    temennim herşeyiyle bize ait, güzel bir araç olması ve yollarda görebilmemiz....

  10. #10

    Üyelik
    31 Ekim 2010
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Tvs Apache
    Devlet büyükleri inanmış gibi duruyor ben Başbakan ve bir kaç bakanın kendi otomobilimiz, kendi uçağımız cümlelerini kurduğunu izledim, duydum. Devleti oluşturan Milletin kendine kendinden olana inanması gerekir. Ben zaman içerisinde kendi otomobilimizin ve uçağımızın olucağına inanıyorum ama önce motor olayın temeli bu
    Elle tutulabilen , sessizlik vardır..

  11. #11
    askon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Şubat 2009
    Şehir
    istanbul-gaziosman paşa
    Motosikleti
    pıoneer 200cc 2007
    çinlileri ele alalım burda bıze tıtreşimli kötü motosıklet satarlarken orda kendılerı farklı motorlaramı bınıyorlar hayır ben belgesellerde çini izledım hep cup motosıklet coğunlukta ses yok ıtıraz yok
    bize gelelım ben sahsen yüzde yüz yerlı uretım olsun kesınlıkle turk malını tercıh ederım cok yaksın arıza yapsın bızım gelışmeye ılerlemeye ıhtıyacımız var bu güne kadar nıye yapamadık oda ayrı bır durum HAYIRLI OLSUN İNŞALLAH DAHA IYILERI OLUR

  12. #12
    Mersin İl Temsilcisi yürekçe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Ağustos 2006
    Şehir
    Bende sığar iki cihan, ben bu cihana sığmazam
    Motosikleti
    Cân ile hem cahan, dehr ile hem zaman
    ŞASELER ZATEN BELLİ FORMÜLLERLE BASİTÇE YAPILABİLİR ( MOTORLARA NAZARAN ) şimdi bir 250 cc yüzde yüz türk malı motosiklete gümrük vergisiz ve parça sorunsuz hangimiz hayır diyeblir??
    KALMAK KADAR ESKİ, GİTMEK KADAR YENİ OLMAYANDIR ÖZLEMEK!
    BEDDUALARI DENEDİM, HİÇ BİR İŞE YARAMIYOR!!!
    KEŞKE, KÜFÜRLERE DE DUADAKİ GİBİ, "AMİN" BENZERİ BİR ŞEY DİYEBİLSEK....

  13. #13
    yamyamaha - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Temmuz 2006
    Şehir
    manisa - izmir
    Motosikleti
    kymco Xciting500 geti gy 200 ( skygo ) & cbf 150
    güzel dahada güzel olaçak

  14. #14
    regal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    28 Haziran 2008
    Şehir
    kahraman maraş
    Motosikleti
    bmw650gs kawasaki er6 n
    ülkemde yapılan her buluşu desteklemekten yanayım bu gibi şeyler olmalı ki deneyelim görelim eksikleri olursa giderilsin ve bizim olan her daim iyidir anlayışı olsun diyorum ben moral desteği bile olsa destek olalım olumlu paylaşımlarda bulunalım bence bizim insanımız karalayıb hevesini kırmaktan yana değpğilim destekleyeleim hadi heb beraber
    05428381357 mustafa minyas kahraman maraş merkez şimdiye kadar motor geçmişi +++ mobilet +mz 150cc++150cccelik coper +250cc regal rabtor+vf750c honda magna++er6 n++125cckymco++er5++şimidlik suziki bandit650s ve 150cckmt çelik sport

  15. #15

    Üyelik
    27 Mayıs 2010
    Motosikleti
    HusaberG Sf650
    Alıntı yürekçe adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    ŞASELER ZATEN BELLİ FORMÜLLERLE BASİTÇE YAPILABİLİR ( MOTORLARA NAZARAN ) şimdi bir 250 cc yüzde yüz türk malı motosiklete gümrük vergisiz ve parça sorunsuz hangimiz hayır diyeblir??
    direk evet derim ağabey....

  16. #16
    zeda3000 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    11 Ekim 2005
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Honda CB750 Cafe Racer
    Milletce bu emeklere ve insanlara sahip cikmaliyiz. Boyle insanlar cok zor yetisiyor.
    [COLOR="Red"]Motorculuk saygi ve cilginligin arasindaki ince cizgide gitme beceresidir[/COLOR] Suzuki GS500 Gitti / Ducati Monster 900 Gitti / BMW F650 GS Gitti

  17. #17
    otopsici - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    18 Nisan 2009
    Şehir
    van
    Motosikleti
    Yamaha tracer 900 - Yamaha tracer 700
    ben halen motorun nasıl çalıştığını çözemedim yazıda ne hiç bir ipucu yok
    adam sadece döner pernolu motor demiş nedir bu nasıl çalışır sistemi nedir
    Doğru yüz kişi yalanlasa da DOĞRUDUR.
    Yanlış yüz kişi doğrulasa da YANLIŞTIR.
    Dürüst olun DANSÖZLERİ kimse sevmez

  18. #18
    quezzap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    01 Ağustos 2011
    Şehir
    Bodrum-Muğla
    Motosikleti
    Ramzey QM 250
    Helal olsun.

  19. #19

    Üyelik
    31 Ekim 2010
    Şehir
    Istanbul
    Motosikleti
    Tvs Apache
    Alıntı otopsici adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    ben halen motorun nasıl çalıştığını çözemedim yazıda ne hiç bir ipucu yok
    adam sadece döner pernolu motor demiş nedir bu nasıl çalışır sistemi nedir
    Haberi yapanlar mı? eksik yapmış. Yoksa hala gizledikleri birşeyler mi? var bende anlamış değilim. Umuyorum ki gelişir, geliştirilir ve motosiklerimizde olsun otomobillerimizde olsun ağır vasıtalarımız ve deniz taşıtlarımızdada görebiliriz.
    Elle tutulabilen , sessizlik vardır..

  20. #20
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    01 Eylül 2009
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Hyosung GV 250
    Alıntı otopsici adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    ben halen motorun nasıl çalıştığını çözemedim yazıda ne hiç bir ipucu yok
    adam sadece döner pernolu motor demiş nedir bu nasıl çalışır sistemi nedir
    Benim de dikkatimi çeki. Madem ki üretim aşamasına kadar geldi, tüm patentleri alındı, çalışma mekaniğini neden anlatmamışlar. Gizlemeleri gereken bir şey kalmamış ne de olsa.
    Ayrıca motor tiplerinden bahsederken hacmine oranla muazzam bir güç üreten wankel motorlarını unutmuşlar.


    REKLAM ALANI
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)