Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Zen ve motosiklet bakim sanati

    REKLAM ALANI
  1. #1
    Admin Erhan Erdil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Nisan 2003
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    MT-09 Tracer
    zen and the art of motorcycle maintenance

    1- robert m pirsig isimli amcanin elektrik shoku tedavisi ile sonuchlanan pek agir psikolojik bozukluklar gechirdigi bir donemden sonra yashadiklarini yazdigi bir kitaptir. shahsen okurken pek kasilmish pek sikilmishimdir. kitapta yazarin, oglu ile abd'de dogudan batiya dogru yaptigi motosiklet yolculugu, bu yolculuk sirasinda eski kishiligi phaedrus'un beyninde tekrar hortlamasi ve eski fikirlerinin, anilarinin, vs... de tekrar ortaya chikmasi, egitim, etik, nitelik gibi degerleri sorgulamasi anlatilir.

    2- okumayı yıllara yaydığım ve bundan da büyük keyif aldığım kitap. bitmesini istemiyorum. sanki o bitince düşünsel yolculuğum da sona erecek gibi geliyor. bu motosiklet yolculuğu bitmez zaten, motor bu kadar çabuk kavranamaz. bu başlığı koyan lowlife arkadaşıma çok teşekkürler

    3- malum motor yolculuğu bahsi geçen kitaba sığmadığı için, devam kitabı "lila"nın yazılmasına mahal veren a2 ehliyetli kitap..

    4- teknik konularla istigal eden arkadaslarin* ozellikle okumasi gereken kitaplardan biri. kitabin ozu hakkinda cok sey soylemeye gerek yok ama japon bisikletinin montaji icin yazilmis kullanim kilavuzundan bahseden ve cok etkileyici bir cumleyi de vurgulamak lazim: "bir japon bisikletinin montaji icin gereken ilk sey sakin kafadir".

    5- retorik nelere kadir dedirten ağır metin.

    6- imho, ancak "çok kötü. çook kötü. çok, kötü." cümlesiyle özetlenebilecek kitap, sadece bir tane vurgusuz çok kötü yetersiz kalır.

    7- türkçe dersinde vize de sorumlu olduğum kitap...

    8- amerika'yı boydan boya kateden bir yolculukla beraber greklerden başlayan ve günümüze kadar süren bir felsefi yolculuğu anlatan, klasik düşünce ve romantik düşünceyi karşılaştıran, "iyi nedir?" sorusuna cevap arayan, zevkini çıkarmak için ikinci kez okunması gereken yavaş ilerlemesine rağmen güzel kitap. bu kitap amerika'yı baştan başa kat eden bir motosiklet yolculuğu ve "değerlerin sorgulanması"nı anlatırken, devamı sayılabilecek lila bir deniz yolculuğu ve "ahlakın sorgulanması"nı konu alır.

    9- hareket halinde iken alttan kayan asfaltı izleyip keyif alanlar* yada bunu hissetmeden kapalı kutudan ileri bakanlar* arasındaki değer yargısı ve hayatı algılama farklılığını, 70 li yıllarda yaptığı uzun bir gezi macerasının içine harmanlayarak* okuyuculara sunan amerikalı yazar robert m pirsigin efsane haline gelmiş kitabının adı.

    10 - kitapla ilgili olarak kitapla aynı kalınlıkta okuma kılavuzları da mevcuttur

    11- "guidebook to zen and the art of motorcycle maintenance"[arkada$im bu ba$lik 50 karakterden uzun sozluge uymaz bu] adlı bir kılavuzu bulunan roman. kılavuzda; romandaki yolculuğun haritası, eleştiriler, doğu ve batı felsefelerine ilişkin bilgiler, pirsig'in romanı sinemaya aktarmak isteyen robert redford'a yazdığı mektup, vs. bulunmaktadır. kılavuz, pirsig'in gerçek hayattaki ve romandaki* oğlu chris'e adanmıştır.*

    12 - yolculuk örgüsü içine kurgulanmış felsefeye giriş tadında çokçok düzeyli ve tatlı söylemleri bünyesinde bulunduran; "sofistike olmak isteyen gençlere neler önerirsiniz?" sorusuna karşılık olarak sofinin dünyası ile birlikte ilk okunması gerekenler arasında ismini vereceğim kitap.

    13 - robert pirsig'in çeşitli felsefi görüşleri tartışarak nitelik metafiziği'ni* oluşturduğu kitaplarından biri.

    14 - kitap 1970'li yillarin ortalarinda cikip bestseller olduktan sonra bir ton kitap turemistir benzer isimli:

    15- ingilizce orjinalindeki quality kelimesinin türkçe karşılığı olarak kullanılannitelik kelimesinin bir tür anlam kaymasına sebep olmuş olabileceğinden şüphelenmekteyim.ancak şüphelerimin doğru olduğunu kanıtlayamamaktayım*.

    16- sofistlere hakkini vermis bir kitap.

    17- robert m pirsig in 1968 yilinda oglu ve iki arkadasi ile birlikte amerika yi bir uctan bir uca katettiği motorsiklet yolculugu cercevesinde cesitli felsefi kavramlar uzerine girdigi derin monologlari iceren
    yayinlanmadan once tam 121 yayinevi tarafindan reddedilen ve en sonunda kucuk bir yayincinin -bana neden yayincilik yaptigimi hatirlatti- diyerek yayinlamaya razi oldugu
    ana tema olarak yazarin klasik akil ve romantik akil olarak tanimladigi mantik yapilarinin irdelenmesine dayanan
    roman mi felsefe kitabi oldugu konusunda henuz bir fikir birligine varilamamis alt basligi -degerlerin sorgulanmasi- olan uclarda dolasan bir kitabi
    turkiye de ayrinti yayinlari tarafindan yayinlandi

    18- en sevdiğim kitap. her sene tekrar tekrar okumaktan bıkmadığım ebedi ve de edebi eser. ayrıca bana uzun yol yapmaktan değişik bir haz almayı da öğreten şaheser.

    19- okudugum ama okuduktan sonra vakit kaybettigimi dusundugum kitabın adı.

    20- hayatın anlamına yoneilk yolculuga baslangıc kitabıdır. bu kitapda sadece kavramlar yerlestirilir. ..ve ardından lilaya girilir.metafizik sorgulanır,materyalizm sorgulanır. aslında bazı noktalarda leninin dustugu ama ölümüne yakın zamanda toparlamaya duzeltmeye calistigi hatalar burada cok net gorulurdur ki, gercekten hayatın her alanına ve insanın tek-son damlasına,noktasına kadar her tarafına işleyecek olan bir eser..


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    16 Nisan 2003
    kaynak:ekşi sözlük

  3. #3
    Admin Erhan Erdil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Nisan 2003
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    MT-09 Tracer
    Alıntı jawa adlı üyeden alıntı
    kaynak:ekşi sözlük
    kaynak:eşki sözlük ben yazdim demedim kii

  4. #4

    Üyelik
    19 Mayıs 2006
    Şehir
    denizli
    kesinlikle okunması gereken kitaplardan................ bunun yanında beyaz zencileride öneririm....

  5. #5
    jeansatar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Kasım 2005
    Şehir
    ist. / TURKEY
    Motosikleti
    kocaoglan
    bir motosiklet forumundan alıntıdır.................





    Motosiklet Üzerine Kitaplar
    Motosiklet Teorisi - Reşat "DD" ARBAŞ.



    İnternet versiyonu olarak da bulunan Reşat Arbaş'ın Motosiklet Teorisi Türkiye'de motosiklet üzerine yararlanılabilecek en önemli kaynakların başında geliyor. Kitap MVT yayıncılık tarafından basılmış.

    Motosiklete Dair - Honda Türkiye



    Honda Türkiye'nin hazırladığı kitap, motosiklete dair bilgi ve beceriyi artırmaya yönelik bir kaynak. Honda yetkili satıcılarında ve bazı büyük kitapçılarda bulunabilir.

    Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı - Robert M.PIRSIG



    Motosiklet Üzerine belki de en felsefik kitap. Aslında içinde motosiklet de olan bir felsefe kitabı demek daha doğru olur Pirsig'in kitabı için.

    Kitapla ilgili wikipedi'deki madde:
    Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı: Değerlerin Sorgulanması (Zen and the Art of Motorcycle Maintenance: An Inquiry into Values), ABD'li felsefeci Robert M. Pirsig'in 1974 yılında yayımlanmış olan bir kitabı ve Nitelik Metafiziği'ni konu eden ilk metinlerden biridir. Kitabın ismi, 1953'te yayımlanan ve Eugen Herrigel imzalı Okçuluk Sanatında Zen isimli bir başka kitabın başlığı üzerinde bir kelime oyununa dayalıdır. Otobiyografik roman formunda yazılan Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı, ABD'nin bir ucundan diğerine yapılan on yedi günlük bir yolculuğu anlatmakta ve bu yolculuk esnasında çeşitli karakterlerle yapılan konuşmalara yer vermektedir.

    Felsefi bir deneme olarak da değerlendirilebilecek bu romanda, yazar Robert M. Pirsig Nitelik (yazar bu olguyu özellikle büyük harfle yazmaktadır) kavramının anlamı üzerinde fikirler yürütmektedir.

    Cehennem Meleği (Hell's Angel) - Ralph Sonny Barger



    Kitabın yazarının katılmasıyla bir Amerikan efsanesine dönüşecek olan Cehennem Melekleri Motorsiklet Kulübünün gerçek hikayesi, biraz da Amerikanın Kötü çocuklarının hikayesidir.

    'Çoğumuz liseyi bırakmış, yirmilerinin başlarında birbirine sürtecek iki beş sentliği olmayan gençlerdik. Arkaşlarımızın garajlarında yaşıyorduk, sahip olduğumuz tek şey sırtımızdaki giysiler ve bacaklarımızın arasındaki motorlardı.'

    Efsanenin doğduğu yıllar müziğin, rock'un roll'un ve uyuşturucunun yıllarıydı. Bu kötü çocukların efsanesinde farklı olarak silahlar, mahkeme salonları, hapishane hücreleri ve rüzgarla konuşan insanlar vardı.

    'Bu Sharon'la ilk buluşmamdı ve bildik şeyler oldu: bir silah alımı ve seconal aşırı dozu.' 'Ginsberg'i ve onun tuhaf siirlerini biliyordum ama yine de sakallı bir yahudinin oturma odamda meditasyon yapıp, şarkı söylemesini görmek biraz tuhaftı. Sonra bira ve otları çıkarttık ve Bob Dylan'ın, herif şarkı söylemeyi beceremese de, hiç de fena olmayan şarkılarını dinledik.'

    Motosiklet Günlükleri - Ernesto Che Guevara



    Arka kapaktan:


    "Bu kitap, Che'nin 23 yaşında Alberto Granado'yla birlikte bir motosikletle çıktığı ilk Güney Amerika yolculuğunda tuttuğu günlüklerden oluşmaktadır. Che'nin derdi Amerika'yı keşfetmekti bir bakıma. Nitekim içindeki çağrıya uymamazlık edemeyip, üniversite eğitimini, ailesini, hatta ilk aşkı Chicniya'yı geride bırakarak yollara vurmuştu kendini.


    Çeşitli ülkeleri dolaştıkça ve özellikle cüzamlıların bulunduğu hastaneleri ziyaret ettikçe, gözlerinin önündeki tablo netleşmeye başlamıştı: Hem tüm insanlığı ikiye ayıran muazzam bölünme gerçekleştiğinde halkın yanında saf tutmaya karar veriyor, hem de tüm Amerika kıtasını Yankiler dışında bir melez ırka ait sayıyordu. Kadehini Birleşik Amerika için kaldıran bir Amerikalı!

    'Lanetli' insanlar tüm burjuvalardan çok daha yakındı bu sergüzeşte. Cüzamlıların Cehe'yi ve Alberto'yu sevmelerinin nedeni, bu iki kafadarın onlarla çekinmeden sohbet etmeleri, dertlerini dinlemeleri ve futbol oynamalarıydı mesela. Biz de bu arada Che'nin Albert Camus'yle ortak bir noktasını da keşfediyorduk: ikisi de kaleciydi.

    Dolayısıyla bu kitap, sonu bir gerilla mücadelesine varan ve Küba Devrimi'ne giden bir serüvencinin ağzından anlatılmış bir yol hikâyesidir aynı zamanda."

    Asya Yolları, Himalayalar ve Ötesi - Nasuh Mahruki



    Bizden bir isim daha, Kar Leoparı lakaplı dünya çapında bilinen dağcımız Nasuh Mahruki'nin motosiklet ile İstanbul - Katmandu yolculuğunu anlattığı kitabı.

    Arka kapaktan:


    17 Mayıs 1995'te dünyanın en yüksek tepesi olan Everest Dağı'nın (Chomolungma) zirvesine (8848 m) tırmanarak, 'Everest zirvesine çıkan ilk Türk ve İlk Müslüman' unvanını alan dünyaca ünlü dağcı Nasuh Mahruki sayısız başarılı tırmanışa imza attı. Gezi ve tırmanışlarıyla ilgili gözlem ve anılarını da Bir Dağcının Güncesi, Everest'te İlk Türk - Chomolungma, Bir Halalin Peşinde - Yedi Zirveler' adlı kitaplarda topladı. Asya Yolları, Himalayalar ve Ötesi, Mahruki'nin uzun yıllar hayalini kurduğu overland (karadan) Doğu yolculuğunun öyküsü.

    Nasuh Mahruki, Asya Yolları, Himalayalar ve Ötesi'nde motosikletle İstanbul'dan yola çıkıp Katmandu'ya gidişini; Tibet'te bir ay süren ekspedisyonla, 28 Eylül (1997) günü, dünyanın altıncı yüksek dağı olan Cho Oyu'nun (8201 m.) zirvesine gerçekleştirdiği Türkiye'nin en yüksek solo tırmanışını; ve Nepal, Sıkkım, Hindistan, Pakistan ve İran'ı geride bırakarak tekrar İstanbul'a dönüşünü anlatıyor.

    Küba'yı Keşfederken
    Motosikletle Egzotik Bir Küba Gezisi - Christopher P. Baker



    Tanıtım yazısından:


    "İster başkent Havana'nın zarif bulvarlarında olsun ister Küba'nın okyanus dalgalarıyla yıkanan köy yollarında, yazar Chtistopher Baker'ın 1000cc'lik motoru sadece bir ulaşım aracı değil, aynı zamanda özgür bir ruhtu. Ateş kırmızısı motoruyla Küba yollarında üç ay dolaşan Baker, yaşadığı bu romantik macerayı mükemmel bir kitaba dönüştürmüş. Öyküsü, kozmopolit Havanalılardan çiftçi ve balıkçılara uzanan geniş bir toplumsal kesit sunarak, yüzyıllardır gezginleri cezbeden neşeli bir atmosferi yakalıyor. Yoksulluğun, siyasi belirsizliklerin, acı dolu bir geçiş sürecinin izlerini taşıyan bu güzel adanın zengin mirasını keşfediyor. Ve ateşki cennette gezgin bir şövalye gibi, Baker'ın gittiği her yerde nasıl güzel kadınlar bulduğunu anlatıyor. Duyarlı, espirili ve şaşırtıcı derecede samimi tesadüfle harmanlanan "Küba'yı Keşfederken" sizi uzun süre unutamayacağınız bir yolculuğa götürüyor. Uzaklardaki bu ezgotik ülkeye ve onun sıcakkanlı insanlarına mükemmel bir bakış sunuyor.

    National Geopraphic Uzmanları Tarafından Seçilmiş Tüm Zamanların En Heyecan Verici Keşif Öyküleri"

    Motosiklet Yol Sanatı - OMM Association



    Kitap İngiliz Motosikletli Polislerinin Motosiklet Sürüş Eğitimi için hazırlanmış ve halen kullanılıyor. Hep sözü edilen sistemin ne menem bir şey olduğunu anlamak ve sürüşünüzü geliştirmek için oldukça ciddi bir kaynak.

    Tam Hakimiyet / Yüksek Performanslı Sürüş Teknikleri - OMM Association



    Motosikleti sadece bir taşıt değil sportif bir araç ve aynı zamanda bir yaşam biçimi olarak da görüyorsanız OMM tarafından sunulan her iki kitabı da edinmenizi salık veririm. Hatta imkanınız varsa OMM'nin her iki kitapta anlatılanları da kapsayan ileri sürüş eğitimlerine de katılın.

    Motosiklet Hayattır - Murat Z. Özbilgi



    MotorON Dergisi yazarı, Superevariders Motosiklet Kulübünün Lazy Rider lakaplı üyesi Muraz Z. Özbilgi'nin Motosiklet Üzerine Kaleme aldığı yazılarından oluşan kitaba, motosiklet üzerine yazılmış denemeler hatta güzellemeler de diyebiliriz.

    Motosiklet Üstünde Hayat Kurtaran 100 Strateji - Cem Batırbaygil



    Bir başka MotorON Dergisi Yayını ise Cem Batırbaygil'den.
    Kitabın MotorON web sitesindeki tanıtım yazısını aşağıya aynen alıntılıyorum.


    "Bu kitabın tek amacı var motosiklet üstünde güvenli sürüşler yapmanı sağlamak. Bu kitapta Motosiklet üzerinde nasıl duracağını, dizini yere nasıl değdireceğini, ona nasıl hükmedeceğini değil, tehlike karşısında nasıl hareket edeceğini ve tehlikeyi sezmenin nasıl olanaklı olduğunu öğreneceksin."

    Nasıl alıp okumaya değer değil mi?

    İki Teker Öyküleri - Turgay Avcı



    Bir başka MotorON yazarı Turgay Avcı'dan Yaptığı motosiklet gezilerini anlattığı bir kitap.

    MotorON sitesindeki tanıtım yazısı:
    Dergimizden de tanıdık gelecek bu isim size. Turgay Avcı. 1970 doğumlu. Motosiklet tutkusunu uzun seyahatler yaparak daha da perçinleyen uslanmaz bir gezgin. İki Teker Öyküleri adını verdiği bu yeni kitabıyla siz motosiklet tutkunlarının kütüphanelerinde yerini almaya hazır. 320 sayfalık bu kitapta gezdiği gördüğü yerlerin resimli, haritalı ve ayrıntılı anlatımlarını en keyifli şekilde okuyucusuyla paylaşıyor.

    Bu kitabı da diğer ikisi gibi MotorOn web sitesinden edinebilirsiniz.

    Motosiklet Niçin Çalışmıyor? - David West



    Tanıtım Yazısından:

    Kontağı açıp marşa bastığınızda motosikletin çalışması gerekir. Ama hayattaki birçok şey gibi bu da olmaz! Tarık ile Şeyda büyükbabalarının motosikletini yeniden çalıştırmak için uğraşırken onların çabalarına siz de katılın ve bu arada makine bilimini ve motosikletin nasıl çalıştığını keşfedin.

    Ne yazık ki kitabı piyasada bulamayabilirsiniz, pek çok yerde tükenmiş durumda.

    “Bir memlekette; namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur”
    MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

  6. #6

    Üyelik
    17 Aralık 2012
    Şehir
    Ankara
    Kitap beni aştı. Motosiklet üzerine bir kitap zannedip okumaya kalkmayın. Felsefe üzerine özel bir ilginiz, az da olsa bir birikiminiz, bir şeyler okumuşluğunuz yoksa, örneğin görüngü kelimesinin anlamını sözlükten bakmanız gerekiyorsa, boşuna almayın, okumayın.

    Alıntı Erhan Erdil adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    kaynak:eşki sözlük ben yazdim demedim kii
    Dünyanın her yerinde, kaynak belirtmemek "ben yazdım" demektir. Dikkat etmek, ciddiye almak, imkan olduğunda doğrudan bir linkle her zaman kaynak belirtmek, ahlaki bir sorumluluktur.
    suphi, emc2 ve gursus bunu beğendiler.


Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler