trafik kazalarında hastane acil servis hizmetleri
Reklamlar
-
arkadaşlar hepinizinde bildiği gibi dün gezi dönüşü istburak arkadaşımız köprüde kaza yaptı. tesadüf eseri oradan geçerken bir motorcunun kaza yaptığı görünce durduk ve burak olduğunu farkedince eşim ambulansta ben motorla arkalarından şişli etfal hastanesine gittik. muayene işlemleri başladığında bizden kayıt yaptırmamızı istediler. ve doğal olarak ücret talep ettiler( burağın hiç bir sosyal güvencesi yoktu)
arkadaşlar başbakanlığın yayınladığı 25 haziran 2008 tarihli 2008/13 nolu ve 26 haziran 2008 tarihinde resmi gazatede yayınlanan genelgede acil servise her ne şikayetle başvuruda bulunursa bulunsun sosyal güvencesi olmayan hastaların ayaktan tedavi ücretlerinin tamamı sosyal yardımlaşma fonundan ödenir.
aşağıda genelgenin bir kopyası mevcuttur. lütfen tüm tanıdıklarınıza iletin
26 Haziran 2008 PERŞEMBE
Resmî Gazete
Sayı : 26918
GENELGE
Başbakanlıktan:
Konu: Acil Sağlık Hizmetlerinin Sunumu.
GENELGE
2008/13
Bilindiği üzere, Anayasamızın 17 nci maddesine göre herkes yaşama maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. 56 ncı maddesi de Devlete, herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlama görevi vermiştir.
Bu çerçevede vatandaşlarımızın sağlıklı yaşamasını sağlamak amacıyla adil, eşit, ulaşılabilir, etkin ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunabilmek için başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı başarı ile uygulanmaktadır. Sağlık kurum ve kuruluşlarınca hizmet sunumunda en küçük bir aksamaya müsamaha gösterilemeyeceği bilinmekle birlikte, son zamanlarda acil sağlık hizmetlerinin sunumunda vatandaşlarımızın münferit mağduriyetler yaşadığı gözlenmektedir.
Doğru ve zamanında yapılan tıbbi müdahale hayat kurtarmakta, en küçük gecikme, telafisi mümkün olmayan olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda, hastanın uygun tedavisinin yapılabileceği sağlık kuruluşuna en hızlı şekilde ulaştırılması ve gereken müdahalenin zamanında yapılması hayati önem taşımaktadır. Bu sebeple, acil tıbbi müdahaleyi gerektiren durumlarda hastanın uygun bir sağlık kuruluşuna gecikmeksizin ulaştırılması ve hastanın getirildiği sağlık kuruluşunca da, gereken acil müdahalelerin öncelikle ve ön şartsız yapılması insanî bir görev olduğu gibi hukukun da gereğidir.
Anayasa, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 2219 sayılı Hususi Hastaneler Kanunu, ilgili personel kanunları, Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi, Sağlık Bakanlığınca yürürlüğe konulan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre, özel veya kamu ayrımı yapılmaksızın tüm sağlık kuruluşlarının acil durumlarda hastaya gereken tıbbi müdahaleleri yapmaları zorunludur.
Bu itibarla, üniversitelere ait araştırma hastaneleri dahil olmak üzere kamu ve özel tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının, acil vakaların kabulü, gerektiğinde başka bir sağlık kurumuna nakli ve tedavi masraflarının karşılanması hususlarında aşağıdaki kurallara titizlikle uymaları gerekmektedir:
1) Acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü bulunan sağlık kuruluşları, acil vakaları hastanın sağlık güvencesi olup olmadığına veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına bakmaksızın kabul edecek ve gerekli tıbbi müdahaleyi kayıtsız-şartsız ve gecikmeksizin yapacaktır. Hiçbir sağlık kuruluşu acil olarak gelen hastalara yeterli personeli veya donanımı olmadığı, ilgili birimi veya boş yatağı bulunmadığı, hastanın sağlık güvencesi olmadığı ve benzeri sebepler ile gerekli acil tıbbi müdahaleyi yapmaktan kaçınmayacaktır.
2) Hekim tarafından tıbben acil olarak değerlendirilmeyen olgularda, tıbbi ve hukuki sorumluluk sağlık kuruluşunun uhdesinde kalmak üzere gerekli yönlendirme yapılacaktır.
3) Acil vakalarda, yoğun bakım hizmeti dahil olmak üzere gerekli ilk müdahale yapılarak hastanın stabilizasyonunun sağlanması esastır. Stabilizasyonu sağlanamayan veya stabilizasyonu sağlanmakla birlikte ileri tetkik ve tedavi amaçlı başka bir sağlık kurumuna sevkine lüzum görülen hastaların nakli için 112 komuta kontrol merkezi ile irtibata geçilecektir. Sağlık kuruluşunda yatarak veya ayakta tedavi görmekte iken durumu ağırlaşan ve acilen başka bir sağlık kuruluşuna sevki gereken hastalar için de komuta kontrol merkezi ile temas kurulacaktır.
4) Hasta yakınları veya hastanın tedavisini üstlenen sağlık kuruluşu, hastanın acil sevkini kendi imkânlarıyla yapmak istemeleri halinde, sevk edilecek sağlık kuruluşu ile irtibat kurmak ve hastanın mağduriyetine meydan vermemek, durumu komuta kontrol merkezine bildirmek kaydıyla nakli gerçekleştirebileceklerdir.
5) Acil hastanın sevk edileceği sağlık kuruluşunun belirlenmesi ve nakil işlemleri komuta kontrol merkezinin yönetiminde ve koordinasyonunda yapılacaktır. Komuta kontrol merkezi, hastaya ait bilgileri alacak, bu bilgiler ışığında hastanın hangi sağlık kuruluşuna sevk edileceğine karar verecek, ilgili kuruluşun yetkilileriyle irtibata geçerek gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra hastanın nakline engel bir durum yoksa, sevk için ambulansa çıkış emri vererek naklin gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. Gerektiğinde intikal süresini kısaltmak amacıyla yukarıdaki işlemlerin bir kısmı hasta yola çıkarıldıktan sonra yapılabilecektir.
6) Tüm yataklı tedavi kurumları Sağlık Bakanlığınca belirlenen esaslar ve kurulmuş bulunan çağrı kayıt ve operasyon yönetim sistemi çerçevesinde yatak kapasitesi, doluluk oranları, fiilen çalışan uzman hekim durumları gibi bilgileri güncel olarak komuta kontrol merkezine vermekle yükümlüdür. Bütün sağlık kuruluşları, komuta kontrol merkezinin çalışmalarında gerekli yardımı ve kolaylığı sağlamak, acil vakaya ait tıbbi bilgileri vermek ve komuta kontrol merkezinin nakille ilgili talimatlarına uymak ve sevk edilen hastayı kabul etmek zorundadır.
7) Acil olarak sağlık kuruluşuna müracaat eden hastaların acil tıbbi müdahale ve tedavileri yapılırken hiçbir surette tedavi masraflarının nasıl karşılanacağı sorgulanmayacaktır. Hizmet bedelinin tahsili ile ilgili işlemler acil müdahale sağlandıktan sonra yapılacaktır.
8) Acil vakalarda acil sağlık hizmetinden yararlananlardan sosyal güvencesi bulunan kişilerin hizmet bedeli ilgili sosyal güvenlik kurumundan tahsil edilecek ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73 üncü maddesinin yedinci fıkrası gereğince hastadan ayrıca ücret farkı talep edilmeyecektir.
9) Herhangi bir sağlık güvencesi olmayan vatandaşlarımızdan ödeme gücü bulunmayanların acil sağlık hizmeti bedelleri kendilerinden talep edilmeyecektir. Bunlardan kamuya ait sağlık kuruluşlarından ve ayakta teşhis ve tedavi yapan özel sağlık kuruluşlarından acil sağlık hizmeti alanların hizmet bedelleri 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hükümleri çerçevesinde sağlık kuruluşunun bulunduğu yer sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından talep edilecektir. Bu konuda gerekli tedbirler ilgili vakıf başkanlıklarınca alınacaktır. Özel hastanelerden acil sağlık hizmeti alanların hizmet bedelleri ise talep edilmesi halinde 2219 sayılı Hususi Hastaneler Kanununun 32 nci, 5393 sayılı Belediye Kanununun 38 inci ve 60 ıncı, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 18 inci maddeleri gereğince sağlık kuruluşunun bulunduğu yerin belediyesince ödenecektir. Bu amaçla belediyelerce bütçelerine yeterli ödenek konulacaktır.
10) Bu Genelge hükümlerine uymayanlar hakkında gerekli adli ve idari işlemler yetkililer tarafından ivedilikle yapılacaktır.
Bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.
Recep Tayyip ERDOĞAN
Başbakan
Bekliyorum; öyle bir havada gel ki vazgeçmek mümkün olmasın
Kazasız Sürüşler Dilekle Olmaz Eğitimle Olur
Reklamlar
-
Bir devlet hastanesi sağlık personeli olarak konuşmam gerekirse; ne yazık ki bunlara kimse uymuyor..
-
Trafik kazalarında tedavi ücreti devlet tarafından karşılanıyor. Otomobille yaptığımız kazada Antalya-Akseki Devlet hastanesinde hiçbir ücret ödemeden ve sevk vs. istenmeden muayenemiz yapıldı röntgen çekildi. Doktor arkadaşa sevk göndermem gerekip gerekmediğini sorduğumda trafik kazalarında ilk tedavi ücretinin devlet tarafından ödendiğini gerek olmadığını söylediler. Ancak biz kaza yaptıktan sonra Hastaneye jandarma trafik tarafından tutulan kaza tutanağıyla gittik.
-
trafik kazalarında hastane masraflarının dewlet tarafından karşılanması gereken bir yazı okumustum bende , bunun nedenide bizden kesilen wergilerden bir fon olusturulmus we trafık kazalarının sonucunda meydana gelen tedawilerin masrafının karsılanması ıcın olusturulan bu fonda kımsenın bılgısı olmadıgı trılyonlarca para bırıktıgını yazmaktaydı, allah korusun trafık kazalarından basınıza bır sey gelırse ve hastaneler eger sızden para talep ederse masrafların dewlet tarafından karsılanıcagını wurgulayıp ıtıraz etmek gerekır .
-
19 Agustos'da karakoy / emininonu duzergahi uzerinde yaralanmali trafik kazasi gecirdim , kaza sonrasi 10 dk icerinde ambulans olay yerine geldi gerekli uygulamalar yapildiktan sonra Taksim Ilk Yardim hastanesine kaldirildim.Acil servis'de gerekli tedavilerim yapildi " Rontgen , Ultrason , yaralarin temizlenmesi bandajlanmasi vesayre " sonrasinda 3 saat kadar musayede altinda tutuldum ve taburcu edildim,bu asamalar icerisinde Taksim Ilk yardim hastanesi benden herhangi bir ucret talep etmedi , ifade almak gelen hastane polisi acil servis vakaalarindan herhangi bir ucret talep edilmedigini , aksi bir durumda kendisine bildirmem konusunda ikaz'da bulundu bende yonetmeligi bildigimi boyle bir olayin kesinlikle olmadigini soyledim.
Evet arkadaslar kisacasi Acil servis'de mudahale gormus yada gorecek hastalarin paylasimda yazan bilgileri dikkatlice okuyarak hareket etmelerinden yarar var.
Allah kimseyi muhtac etmesin.
Saygilar.
-
Daha önceden de açıklanmıstı bu konu.. Zorunluluk var
Ya KASK TaK ; Ya ÖL
-
Gaziantep İl Temsilcisi
MT de coktan beri gördügun güzel paylaşimlardan biri yt_servan teşekürler
HAyat bisikLET GİBidİR PEDal ceVİRmeSSEn düşERSİn....
O BİR SUZUKİ ( YAKIŞIKLI )
-
aydınlatıcı konu içn teşekkürler.
BAŞKALARINI SIK SIK AFFEDİN, AMA KENDİNİZİ ASLA
-
-
08 Aralık 2008, 13:02
#10
muratgergerli adlı üyeden alıntı
BU genelgeden haberdar olmayan arkadaşlarımızın okuması ve
bilgilenmesi adına;
GÜNCEL..
teşekkürler
güncel
Bekliyorum; öyle bir havada gel ki vazgeçmek mümkün olmasın
Kazasız Sürüşler Dilekle Olmaz Eğitimle Olur
-
08 Aralık 2008, 13:07
#11
dilaver abi aydınlatıcı bu bilgi için teşekkürler ..
PiaggioCiao 25cc>>Mobilette Enduro 50cc>>Peugeot Nİnja 52>>Peugeot Trekker 100cc>>Ledow Cxm 250cc>>Kawasaki Zx9>> Yamaha DraGStaR 650..
"www.radyomoto.com"/MoToRCu CC'si BüYüK OLaN DeĞiL;GöNLü BüYüK OLaNDıR
-
08 Aralık 2008, 13:11
#12
By_StaR adlı üyeden alıntı
dilaver abi aydınlatıcı bu bilgi için teşekkürler ..
rica ederim bu arada bayramın mübarek olsun dün ayvalığa gidecektik ayferle geçerkende tekirdağda çayını içecektik ama yağmurdan cesaret edemedik başka zamana
Bekliyorum; öyle bir havada gel ki vazgeçmek mümkün olmasın
Kazasız Sürüşler Dilekle Olmaz Eğitimle Olur
-
08 Aralık 2008, 14:51
#13
Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiler için teşekkürler..
-
"Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Söz Sende’de Balçiçek İlter’e özel hastaneler ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Sosyal güvencesi olanların da yeşil kartlıların da özel hastanelerden yararlanabileceklerini kaydeden Akdağ, özellikle acil hastalardan hiçbir şekilde ücret alınamayacağının altını çizdi. Akdağ, para talep edilmesi durumunda vatandaşın Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı ile irtibata geçmesini istedi."
Haberin devamı
http://www.haberturk.com.tr/saglik/h...n-onemli-uyari
Ainesi iştir insanın, lafına bakılmaz!
Yine de yaşıyor insan, merak yüzünden. Yeni bir şeyler bekleyip duruyor...
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)
Bu Konudaki Etiketler