Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

50cc altı Benzinli Motorlarda (Mopedlerde) Trafik Sigortası Zorunlu mu?

REKLAM ALANI

Neredeyse mopedlerle ilgili açılan tüm konularda sigorta zorunluluğu bulunup bulunmadığına dair sorular var. Bu konu ile ilgili sahip olduğumuz faydalı bilgilieri tek başlık altında toplamanın yararlı olacağını düşündüm.

Şahsi araştırmam sonucu elde ettiğim sonuç şu:

Trafik kanunu;
    http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2918.pdf

Sekizinci Kısım komple hukuki sorumluluk ve sigorta ile ilgili.
    Sekizinci Bölümün ikinci kısmı sigorta ile ilgili.
    İkinci kısımın ilk maddesi sigorta zorunluluğu:

Mali sorumluluk sigortası yaptırma zorunluluğu:
    Madde 91 – (Değişik: 17/10/1996 - 4149/33 md.)
    İşletenlerin, bu Kanunun 85 inci maddesinin birinci fıkrasına göre olan sorumluluklarının karşılanmasını sağlamak
    üzere mali sorumluluk sigortası yaptırmaları zorunludur.

İşleten kim?
    İşleten : Araç sahibi olan veya mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışta alıcı sıfatıyla sicilde kayıtlı görülen veya aracın
    uzun süreli kiralama, ariyet veya rehni gibi hallerde kiracı, ariyet veya rehin alan kişidir. Ancak ilgili tarafından başka bir
    kişinin aracı kendi hesabına ve tehlikesi kendisine ait olmak üzere işlettiği ve araç üzerinde fiili tasarrufu bulunduğu ispat
    edilirse, bu kimse işleten sayılır.

Araç Sahibi kim?
    Araç sahibi : Araç için adına yetkili idarece tescil belgesi verilmiş veya sahiplik veya satış belgesi düzenlenmiş
    kişidir.

Peki Araçtan kasıt nedir?
    Araç : Karayolunda kullanılabilen motorlu, motorsuz ve özel amaçlı taşıtlar ile iş makineleri ve lastik tekerlekli
    traktörlerin genel adıdır.

Motorsuz araçlar da Araç tanımına dahil dikkat ederseniz. Bu madde bisiklete bile sigorta zorunluluğu getiriyor.

Fakat, sigorta ve hukuki sorumlulukla ilgili Sekizinci Kısmın Üçüncü Bölümünde Özel Durumlar listelenmiş.
    Motorsuz taşıtlar ve motorlu bisiklet:
    Madde 103 – Motorsuz taşıtlar ile motorlu bisiklet sürücülerinin hukuki sorumluluğu genel hükümlere tabidir.

Aşağıda yine kanuna göre bisiklet ve motorlu bisikletlerin tanımlarını aktarıyorum:
    Bisiklet : (Değişik: 12/7/2013-6495/13 md.) Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği
    döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır. Azami sürekli anma gücü 0,25 KW’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü
    düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen
    elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.
    (Değişik: 12/7/2013-6495/13 md.) Motorlu bisiklet (Moped): Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı
    motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki
    veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kilogramı aşmayan dört tekerlekli motorlu taşıtlardır.
    Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.

Bu madde ile motorsuz taşıtlar ve motorlu bisikletler, yani mopedler için ayrıcalık tanınmış. Bu maddeden hareketle bisiklet ve mopedler için Trafik Sigortası zorunluluğu bulunmadığı sonucuna varılır.

Ek olarak, KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI GENEL ŞARTLARI 'nı incelediğimizde, motorlu bisikletlerin, yani mopedlerin kapsam dışı bırakıldığını görüyoruz.

Resmi Gazete: http://www.resmigazete.gov.tr/eskile...20150514-5.htm

A.6. TEMİNAT DIŞINDA KALAN HALLER
    ı) Motorlu bisikletlerin kullanılmasından ileri gelen zararlar,

Dolayısıyla, zorunlu değil ama ben yine de sigorta yaptırayım desek bile, motorlu bisikletleri kapsayan bir trafik sigortası mevzuatta yok. Yaptırdığımız sigorta kaza sırasında hiç bir işimize yaramayacak.

Ayrıca, Beyaban arkadaşımız konu ile ilgili Bimer'den alınan bir cevabı aktarmış:
    http://www.motosiklet.net/forum/moto...nan-bilgi.html
    06Serhat bunu beğendi.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax

Motosikleti
    Yamaha X-Max 250
    Ben kişisel kaza sigortası yaptırdım, yayayken bile olsa karşılıyor.

Moderatör Lucas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Alıntı drtayfun adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Tayfun hocam detayları nedir ?
    Legends may sLeep.. But they never diE..!

Yaya iseniz karşılar evet. Fakat motosiklet veya motorlu bisiklet sürüyorsanız...

Genel şartlar:
    https://www.tsb.org.tr/ferdi-kaza-si...spx?pageID=482

Madde 6- Aksine mukavele yoksa, aşağıdaki haller de sigortadan hariçtir:
    a) Motosiklet ve takma motorlu bisiklet kullanmak ve bunlara binmek,

Sizin poliçenizde bu maddenin aksine mukavele bulunuyor mu?

Motosikleti
    Yamaha X-Max 250
    Ayrıntısını okumadım ama motosiklet için olduğunu özellikle söyledim,her türlü kazayı karşılar dedi sigortacım,hatta iş kaybı ve gelir kaybı dahil.

Ayrıntısını okumadım ama motosiklet için olduğunu özellikle söyledim,her türlü kazayı karşılar dedi sigortacım,hatta iş kaybı ve gelir kaybı dahil.
    Hayırlı olsun o halde. Bir köşede dursun ama Allah c.c. kullanmayı gerektirecek duruma sokmasın inşallah.

Kazada suçlu siz olsanız, karşı tarafa verdiğiniz maddi hasarı da karşılıyor mu?

Motosikleti
    Yamaha X-Max 250
    Alıntı Muzdarip adlı üyeden alıntı Mesajı göster

Kazada suçlu siz olsanız, karşı tarafa verdiğiniz maddi hasarı da karşılıyor mu?
    Hayır, bana olan zararı karşılıyor.

Hayır, bana olan zararı karşılıyor.
    O halde mopedler için trafik sigortası yerine geçmiyor.

MeNGuC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    KYMCO SÜPER 8 Kara Şimşek :)
    Nasıl topcase yüzünden milete habire ceza kitliyor lar bu 50cc sgorta yok diye kitlemeye başlarsa şaşırmam topcasede emsal karar var özel şahıs ruhsata işletirme mecburiyeti yok diyerek ceza tutarı geri ödendi ama gene polis dinlemiyor cezayı kesiyor hadi güle güle ama ticari küryeler topcaseleri ruhsata işletmekle yükümlü bu 50 cc sgorta tam bir nettlik kazanmassa havada kalırsa topcase muhabetine dönebilir

Gönlüm bu topcase ve 50 cc sgorta muhabetinin tam bir netlik elde edilir inş yoksa topcase muhabetine çevirirlerse gene olan 50 cc kulanan vatandaşa olur
    CENNET UCUZ DEĞİL CEHENNEM LÜZUMSUZ DEĞİLDİR..

YAHYaONUR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Pulsar 200 NS/ Yamaha tracer 700
    Ceza kitleyemiyorlar efendim çeviriyorlar ve değişikliği bilmedikleri içinde soruyorlar haliyle. Siz memurlara mevzuatta değişiklik var diyorsunuz artık tescilde sigorta zorunluluğu kalktı diyorsunuz oda biyerleri arıyıp tamam o zaman gidebilirsiniz diyor bu kadar. (yaşanmış olay)

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)