Mete nin dilinden ben anlarım.
Bak kardeşim, öncelikle haberini geçtiğin arabanın yaktığı 2,9 litreyi unut.
Çünkü o veriyi almak için bir dünya çakallık yapılmıştır, çakallığın en büyüğü zaten testi bu konuda uzman birinin yapması.
O aracı al getir bizde 4 litre yakar bu bir.
Gelelim anlayamadığın ayrodinami ve sürtünme meselesine;
İnsan bedeninden örnek verirsek;
Mantık şudur, ne kadar çok güç harcarsan o kadar çok yakıta ihtiyacın var. Mesela hiç bi iş yapmadan otursan 5 saatte vücuttaki enerjiyi proteini harcarsan, çalışarak beden gücü ile yada spor yaparak 2 saatte harcarsın aynı enerji ve proteini.
Taşıtların ilerlemesi için çok önemli iki faktör sürtünme ve rüzgar/hava direncidir.
Kaliteli lastik yerine dandik takarsan hızda ve yakıtda fark eder, hatta tekerleği lastikden değil taşdan yaparsan dağlar kadar fark eder. Yok ben tekerleği taşdan yolları lastikden yaparım diyorsan o ayrı
Sürtünme az çok böyle birşey, gelelim ayrodinamiğe.
Mesela, race bir motor düşün. Bin üstüne 200 km hıza çık, çıktın mı? Sök şimdi grenajları zart diye, noldu gitmiyo makine di mi
Hızını koruman için daha fazla gaza basman lazım şimdi, ne oldu yani güç harcadık yani yakıt.
Peki rüzgara havaya karşı neden güç harcıyoruz, uzayda değiliz çünkü atmosferin içinde havanın ağırlığı filan var. Neyse geç bu teknik bilgileri, tekrar bir örnek vereyim.
Al eline bir tane masa tenisi raketi, bin bakam slx görünümlü tüplü bir şahine. Şoför 100 km hıza ulaşsın, sen sağ camdan elini çıkart raket ile raketi yere paralel tut. Çok fazla zor değil di mi tutmak? Raket yere paralel olduğu için rüzgara direnebiliyor rahatca.
Tamam, çevir şimdi raketi yere dik dursun. Noldu yemedi di mi
Raketi sapından tutmak da yetmedi orta ve işaret parmağını arkaya destek verdin hatta
Şimdi gelelim küçücük motorla kocaman araba farkına;
Sen raketi tutmaya devam et, arabaya yoldan bi hatun alalım. Bana sorma nerden diye, ben bilmem
Şimdi ortalama 45 kilo olan bu çıtkırıldım hanım kızımızı diğer cam tarafına oturtalım, onada bir raket verelim. İkinizde aynı raketle aynı rüzgara karşı aynı hızda karşı gelip güç/yakıt harcayın.
Hanginizin yakıtı/gücü daha çabuk biter sence?
Dahada anlamadıysan bırak motorlu taşıtı olm, git eşşeğe bin.