Merhabalar,
Bu konuyu Tinnitus (Kulak Çınlaması) hakkında yaşadıklarım ve sizlerden de yaşayan varsa yardımlaşmak için açtım.
Biraz uzun olabilir, bu durumu yaşayıp okumak isteyen olursa hangi yollardan geçtiğim belki kendisine teselli olur.
23.08.2019 günü akşam evde bilgisayarda takılırken, bir anda sol kulağımda basınç arttı.
“Valsalva manevrası” ile açmaya çalıştım ama çok fayda etmedi.
Ertesi gün kendi sesimi içerden duymaya başlamıştım. Dışarıdaki en ufak gürültü ise kafamda yankılanıyordu.
Ayrıca sol kulağımda işitme kaybı başlamıştı.
Devlet hastanelerinde randevu bulamayınca acile gittim.
Baktılar bir şey yok deyip damla verip gönderdiler, 1 hafta damlayı kullandım.
Kendi sesimi duyma durumu ve basınç azalarak bitti. (Damla ile ilgisi yok sanırım)
Sol kulağımda, basınç düzeldi derken yerini hışırtıya bıraktı.
1 hafta sonra ise hışırtı yerini ince bir çınlamaya bıraktı.
Tabi bu arada işitme kaybı devam ediyor, sol kulağımla kalın sesleri duyamıyordum.
1 hafta sonra devlet hastanesinden randevu buldum gittim.
Doktor baktı ama bi şey gözükmüyor. İşitme testi ve İlaçlı MR isteyeceğim dedi.
Betaserc yazdı gönderdi.
İşitme testinde; Sol kulakta, PES seslerde kayıp çıktı.
İlaçlı MR’a girdim, sonuç temiz çıktı.
Sensorinöral işitme kaybı ve tinnitus teşhisi konuldu. :(
Durduk yere olanlara bak diyorum…
Daha sonra farklı bir doktordan randevu aldım. İşitme testi istedi.
Hatta işitme testi için sıramı beklerken, yanımda benimle birlikte bekleyen birisi; Tinnitus dimi dedi ?
Evet dedim, bende yaklaşık 20 yıldır var, şuan seninle konuşurken bile o çınlamayı duyabiliyorum dedi.
Adama üzüldüm ama bi anlık mutlu oldum kendi adıma (en azından ben gürültülü ortamlarda çınlamayı duymuyordum)
Test sonucu; Bir önceki işitme testi ile neredeyse aynı idi. O da betaserc ve vastarel yazıp gönderdi.
Toplam 4 farklı doktora gittim değişen bi şey olmadı.(Sonuçları aynı olduğu için ikisini yazmadım)
İnternetten araştırmaya başladım; İlk yaşadığım şey “Östaki Disfonksiyonu” imiş. Bu tip durumlarda basınç ile başlayıp işitme kaybı ile devam ediyormuş.
Şansımı bir kez daha denemek istedim, çünkü kulağım hem çınlıyor hem de az duyuyordu.
Özel hastanede çalışan, ismini internette araştırarak randevu aldığım bir doktora gittim.
Durumu anlattım, kendisi; bu tip durumlarda ilk 3 gün çok önemli, ilk 3 gün içerisinde streoid tedavisi ile kurtarma şansımız çok yüksek dedi.
Tabi daha önce başıma gelmediği ve yaşadığım şeyin ne olduğunu bilmediğim için bunun öneminden haberim yoktu.
Benden; Kan-İdrar-Detaylı İşitme testi-Basınç Testi istedi ve bunun için bir kuruma yönlendirdi.
İstediği testleri yaptım; Testler temiz çıktı. İşitme testi sonucu sol kulakta hafif düzeyde östaki disfonkisyonu, çok az pes seslerde kayıp ve tinnitus mevcuttu.
Teşhisi; “Endolenfatik Hidrops” oldu.
Yani Endolenf emiliminin azalması veya salgısının artması endolenfatik hidrops ile sonuçlanmış.
Meniere hastalığının bir alt versiyonu gibi düşünebilirsin dedi.
Şok olmuş şekilde dinliyorum tabi;
Senin yaşlarında bu rahatsızlık pek görülmez aslında, rahatsızlığın direkt olarak tinnitus değil, endolenfatik hidrops sendromu sende tinnitusa neden olmuş, yani ne zaman ki endolenfatik hidrops sendromu geçer o zaman tinnitusun da geçer dedi.
Peki tedavisi nedir diye sordum; Tedavisi yok, aylarca boşuna betaserc ve vastarel kullanmışsın dedi.
Kendiliğinden geçerse geçer, geçmez ise bununla yaşamaya alışmalısın dedi.
“Tinnitus bir hastalık değil, altta yatan bir hastalığın semptomudur.”
Üzerinden bir buçuk yıl geçti.
İşitme kaybı düzeldi çok şükür.
Ama şuan her iki kulağımda da sürekli çınlama var ve eskisi gibi hafif değil yani bariz şiddetli çınlıyor.
Eskiden, sessiz ortamlara bayılırdım kafa dinlemek için.
Şimdi gürültülü ortam olmalı ki çınlamayı duymayayım modundayım.
Motosiklet kullanıp üzerinden indikten sonra, çınlamanın en az 3 kat daha arttığını hissediyorum, rüzgâr yaramıyor bu merete.
Benim tinnitus hikâyem bu şekilde.
Bir gün kendiliğinden geçerse konuyu hortlatırım
Tinnitusunuzu maskelemek için;
Rahatlatıcı egzersizler;
Şu adamın yaptıklarını 2 hafta düzenli olarak tekrarlayınca çınlamanın şiddeti azalıyor diye yorumlar yapılmış.
Tabi bende 2 hafta düzenli yaptım, evet az da olsa bir rahatlama oldu ama kulaklarımı ovalamaktan kulak arkası yara olacaktı neredeyse
Denemek isteyen olursa;
İbrahim Saraçoğlu - Kulak Çınlaması Sorunu Yaşayanlar İçin Kürünü denemek isteyen var ise rahatlattığını söyleyenler var(ben denemedim);
Bu linkten kulağınızın çınladığı frekansı bulup maskeleme yapabilirsiniz;
https://www.audionotch.com/app/tune/
Terapi;
Ginkgo biloba ekstresinin çınlamaya iyi geldiği söyleniyor ama düzenli kullandığınız bir ilaç var ise dikkat edin.
Çinko ve B12 de önemli.
Ayrıca sensorinöral duyma kaybı ve ona bağlı kulak çınlaması için potansiyel bir ilaç geliştiriliyor; Fx-322
https://www.hearinglosstreatmentrepo...e-may-21-2021/
Tahmini FX-322 Faz 2a Çalışmasının Tamamlanma Tarihi: 21 Mayıs 2021
Tinnitus için tasarlanmış işitme ve ses maskeleme cihazları var ama kullanmadım şahsen.
Sizde ne şekilde başladı?
Ne gibi tedaviler aldınız?
Çınlamanın şiddetini hafifletmek adına, izlediğiniz yöntemler nelerdir?