Gezimizi 2 hafta önce yaptık ama fotoğrafları ancak yükleyebildim. Pessinus, Sivrihisar'a 13km. (Ankara'dan 150km.) uzaklıkta antik bir şehir. Ballıhisar köyü Pessinus antik şehri üzerine kurulmuş. Pessinus hakkında bilgi almak için
Sivrihisar'ın 13km. güneyinde. Ankara'dan giderken Sivrihisar'a dönüp 2 kere daha sağ yapıp Ankara yolunun altından geçmek gerekiyor:
Ballıhisar'ın girişi :
Müzeye gitmek için yukarda görülen çataldan soldan devam etmek gerekiyor. Müze Tabelası
Sonra düz devam edip köyün içinden geçiyorsunuz. Tepeye doğru solda açık hava müzesi var. Motorumuzu park edip müzeye girdik:
Biz müzeye varınca müzenin bekçisi yandaki binadan geldi. Yerel halktan birisi. Daha önce dışardan görevli memurda varmış onu başka yere tayin etmişler. Bekçi gerçekten işiyle ilgili birisi. Bize müzede rehberlik yapıp baya ayrıntılı bilgiler verdi. Pessinus şehri zamanında 100.000 kişinin yaşadığı büyük bir şehirmiş. Çok geniş bir alana yayılmış. Aslında şehir baya bir alanı kaplıyormuş. Ballıhisar tapınağın olduğu şehir merkezinin üzerine kurulmuş. Bu bölgede Ballıhisar kurulmadan önce yerleşim olmamış. Sadece Selçuklular Sivrihisar'da inşaatta kullanmak için taş götürmüşler. O yüzden baya bi eser günümüze kadar gelmiş. Kazıları Belçikalılar yürütüyormuş. Bu sene gelmemişler. Köy sit alanı ilan edildiği için bakımsız durumda. Normalde köyün boşaltılması gerekiyormuş. Ama yıllardır boşaltılmamış.
Müzeden görüntüler:
Zamanında buzdolabı olarak kullanılan devasa küpler:
Eskiden şehrin ortasından akan bi dere varmış. Şehirde su bolmuş. İklimi ılımanmış zeytin bile yetişiyormuş. Şimdi kıraç bir arazi.
Şehirde döşeli su boruları varmış:
Üzerinde Eros'un kabartması olan bu taş tapınağın girişini süslüyormuş. Bu taştan dört adet varmış. Şimdi üçü kazı bölgesinde, biri müzede:
Mermer lahit:
Küp kalıbı:
Küpleri iki parça yapıp daha sonra birleştiriyorlarmış.
Önemli bir rahibin mezar taşı:
Ölümden sonra dirilişe inandıkları için mezar taşlarını kapı şeklinde yapıyorlarmış:
Mezar taşları 4 ana bölmeye ayrılmış. Üst soldaki sembol yaşını gösteriyor, sağdaki sembol cinsiyeti gösteriyormuş. Alttaki semboller mesleğini anlatıyormuş.
Sağdaki sembolün ortasındaki çentik sola bakıyor yani erkek. Yaş için tam halkalar 10 yıl, yarım halka 5 yıl, çizgiler 1 yılı gösteriyor. Yani bu kişi doğru sayabildiysem 18-19 yaşında ölmüş:
Bu semboller de mesleğini gösteriyor ama ne olduğunu bilmiyorum:
Pessinus'a Eskişehir-Ankara yolu çift yol yapılmadan önce çok turist geliyormuş. Şimdi gelen çok azmış. Tesadüf biz gittikten biraz sonra bi aile geldi. Baya kalabalıktık
Müzeden sonra kazı alanına gittik ama orda rehberimiz yoktu kendimiz gezdik:
Kazı alanından görüntüler:
Köyden bi görüntü:
Tiyatro:
Kazı alanından görüntüler:
Bu da kazı alanındaki Eros kabartmalı üç taştan biri:
Unutmadan söylüyüm kazı alanına girmek yasak. Ama biz kendimizi ta Ankaradan geldik diyerek ikna ettik,tellerin arasından daldık Kimse de bişey demiyor.
Dönüşte Nasrettin Hoca tesislerinde mola verdik, gözleme yedik
Ankara'dan gitgel yaklaşık 300 km. mesafede. Sivrihisar'a kadar yollar zaten otoban gibi çift yol. Sivrihisar-Ballıhisar arası da biraz eski bi asfalt ama sorunsuz bi yol. Eğer gidip gezmeyi düşünürseniz havanın çok sıcak olmadığı bi zamanı tercih etmenizi tavsiye ederim. Bozkırın ortasında kıraç bi yer olduğu için sıcak baya rahatsız edici oluyor...