Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda motosikletimize kamera monte edebilmek için bir aparat yapmayı anlatacağım. Tabi yine amacımız iş görsün mantığı olduğu için, çevremizde kolay bulabileceğimiz ve ucuza temin edebileceğimiz bir şeyler ile bunu gerçekleştireceğiz.
Başdan söyliyeyim, böyle bir şeye ihtiyacınız yok ise ve daha önce motosikletiniz ile kat ettiğiniz bir güzergahı "keşke imkan olsada videoya çekebilsem" diye düşünmediyseniz bu yazıyı hiç okumayın. Çünkü sıkılabilir ve hatta "ne kadar gereksiz bir şey" diye düşünebilirsiniz
Ama motosikletin özgürlük, özgürlüğün uzak yerlere gitmek, uzak yerlere gitmeyide video ve fotoğraflayıp başkalarıyla paylaşmak olduğuna inananların işine yarayacağını umuyorum.
Şimdi gelelim malzeme listemize :
Bir adet 20 x 25 T (PVC)
Bir adet 20'lik kapama başlığı (PVC)
Bir adet 10~20 cm 20'lik boru (PVC)
Bir adet vida ve somunu (Kameranızın Tripod bağlantı yuvasına uyumlu, muhtemelen 6.8)
İki adet 22-36 kelepce
Bu malzemelerin hepsini bir nalburdan temin edebilrsiniz.
Başlayalım ;
Önce kapama başlığını tam ortadan matkap ile deliyoruz. Geniş delmemeye özen gösterin, vidamızın tatlı sıkı bir şekilde delikden geçmesi lazım.
Vidayı delikden geçirip somunu ile sıkıp kapama başlığına sabitliyoruz.
T bağlantı elemanını resiimdeki gibi ortadan ikiye , bir demir testeresi yardımı ile kesmelisiniz. Sabırlı ve yavaş yavaş kesin, dikkatinizi dağıtmayın.
Sıra geldi bu parçaları birleştirmeye ;
Bu PVC boru ve ekipmanlarını birleştirmek için en kolay ve sağlıklı yöntem bunlar için üretilen bir kaynak makinesi kullanmaktır. Bölgenizde yada mahalinizde su tesisatı, doğalgaz kombi işleri yapan bir yere danışırsanız bu işlemi hemen yapacaklarını sanıyorum çünkü makine varsa çok kolay bir işlem.
Eğer böyle bir şey için imkanınız yok ise, borunun iki ucunu bir bıçak yada maket bıçağı yardımı ile azar azar tıraşlayarak parçalara oturtacak seviyeye getirip kuvvetli bir yapıştırıcı ile yapıştırabilirsiniz. Ama üzerine değerli bir şey takacağımız için en sağlıklısı kaynak yaptırmanızdır.
Resimdende anlaşıldığı üzere aparatımızı gidona oturtup kelepçeler ile sıkıyoruz.
İşte bu kadar.
Resimlerde ne olduğu belli olsun diye ben boruyu uzun tuttum, siz kendi motorunuza göre mesafeyi ayarlarsınız. Renkli boru kullanıp, yada işlemler bittikden sonra boruyu boyayıpda kullanabilirsiniz. Malzeme boyamaya müsaittir, her zaman kullanmayacağımız bir şey olduğu için estetiğe önem vermesenizde olur.
Saygılar
Olcay AVŞAR
Not: Resimlere isim basmak zorunda kaldığım için sizlerden özür dilerim. İşlerine gelen yerlerden alıntı yaparak yanlış yere konmuş virgülü dahi kopyalayan fakat yazarın ismini silen Alıntı Çetelerini eshefle kınıyorum.