Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Gezi sezonumu Ankara - Tuz Gölü yolculuğu ile kapattım.

REKLAM ALANI
    Levsy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    NX 400
    2 yıldır Tuz Gölü'ne gitmeyi planlıyordum ancak gönlüm hep denizden yana kaydığından göl gezisini erteliyordum. Eh, artık Batı Karadeniz'in azgın sularıyla boğuşma mevsimi çoktan geçtiğine ve içimde de havalar soğumadan son bir gezi yapma isteği olduğuna göre, Tuz Gölü'nün sırası gelmişti.

Cumartesi gecesi bu şekilde ani bir kararla çantamı hazırlayıp yattım. Pazar sabahı da (dün) elimi yüzümü yıkayıp bir kahve+sigara içerek kendime geldikten sonra hemen motorun yanına koşarak lastik basınçlarını kontrol edip ayarladım, zinciri sprey ile güzelce temizleyip yağladım ve diğer kontrol ve hazırlıkları da yaptıktan sonra marşa bastım.

Adet üzere, önce km göstergemin fotosu:

Uyandıktan sonra hemen kahvaltı yapamayan biri olduğum için, 24. km'de Gölbaşı ilçesinde durarak kahvaltımı yaptım. Bu beni tamamen kendime getirdi.

Şereflikoçhisar'a 100 km olduğuna göre, Tuz Gölü yaklaşık 90 km sonra başlayacak. Gölün toplam uzunluğu 80 km.

Bu yol eskiden çok güzeldi. Şimdi sıradan bir karayolu haline gelmiş. Yer yer karşınıza çıkan yamalar fena hoplatıp zıplatıyor.

Gidiş çok keyifli olmadı. Kuvvetli bir rüzgar vardı ve bugüne kadar karşılaşmadığım şekilde TIR yoğunluğu mevcuttu. Önümde seyreden tırın neden olduğu türbülanstan kaçmak için geri kalayım diyorum, arkamda 4-5 tır daha var. Sollayayım şunu diyorum, onun önünde birkaç tır var. Gidiş yolculuğunun neredeyse yarısı bu şekilde geçti. Ancak dönüş yolculuğu çok güzel oldu.

Hemen kendimi Konya Makası denen yol ayrımındaki bir mola yerine attım. Ohh be, 2 bardak çay iyi geldi bu sersemletici yolculuğun üstüne.

Ve eveet, Gölün kuzeyden başladığı noktadayız. Göl tamamen kuru, bu mevsimde böyle olması normal. Su ile dolduğu zamanda ortalama derinliği 1,5 m oluyor. Daha önceki yıllarda otobüs ile geçerken, gölün başka yerde göremeyeceğimiz tatlı maviliğine hayran olmuştum.

Gölü gördüğüm ilk noktada hemen yol kenarında kamyonlar için yapılan park yerinde durdum. Zeminde henüz tuz ve toprak karışık görünüyor.

Park yerindeki motorum. Bu arada bu durmayı sigara molası olarak değerlendiriyorum.

Gölün haliyle pek çok noktadan giriş yeri var. Daha fazla ilerlemeye en azından bu seferlik gerek görmüyorum ve birbirine çok yakın bu iki giriş yerinin ilkinden içeriye dalıyorum.

Yolculuk tam 136 km sürmüş.

Bu yolculuğun üstüne şimdi bir çay iyi gider gene.

Tuz Gölü kedisi.

Ve işte Tuz Gölü

Kıyı bölgelerinde yer taş gibi sert. İçeriye doğru ilerledikçe zeminde belirli belirsiz nemlenme başlıyor.

Buraya gezmeye gelenler tuz üzerinde çıplak ayakla dolaşıyor. Ayaklar için iyi olduğu söyleniyor. Buralardan çok daha ileride tuz işletmeleri var. Bu bölgedeki tuz henüz işlenmiyor.

Yanıma yaklaşan, çıplak ayaklarına sert ve biçimsiz zemin artık batmaya başladığı için benimle konuşurken ayaklarını birbirine sürtüp duran 15-16 yaşlarında bir genç güneş batarken harika resimler çekebileceğimi söyledi. Ama o kadar beklemem mümkün değildi maalesef.

Uçsuz bucaksız beyazlık, ufka kadar her yer tuz.

Soframızdaki tuzun işlenmemiş hali. Doğal tuz.

Herkese keyifli nice geziler dilerim.

Tuz Gölü hakkında kısa bir ansiklopedik bilgi: (Kaynak: Wikipedia)

Tuz Gölü yüzölçümü bakımından Türkiye'nin üçüncü büyük gölüdür. İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alır. Türkiye'nin tuz ihtiyacinin %60'ından fazlası bu gölden sağlanır. Ayrıca Tuz Gölü Türkiye'nin en sığ gölüdür. Tuz Gölü Lut Gölü'nden sonra %32,9'luk tuz oranıyla Dünyanın en tuzlu ikinci gölü olma özelliğine de sahiptir. Deniz seviyesinden 905 metre yüksekte ve maksimum ölçüleri kuzeyden güneye 80, doğudan batıya ise 50 kilometredir. Çevresinde 3,000,000'a yakın nüfus gücü tutar.

Yokolma tehdidi

Tuz Gölü, Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semih Ekercin tarafından yapılan bir çalışmaya göre, 1915 yılından beri %85 oranında küçülmüştür. Semih Ekercin'e göre mevcut şartların devam etmesi durumunda 2015 yılında tamamen yok olma tehdidi altındadır.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    Motosikleti
    NX 400
    Vay be konuyu sabahın 5'in de açınca gümbürtüye gitmiş Yorumu bırakın okuyan bile olmamış neredeyse

Adana İl Temsilcisi adanalı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    YAMAHA XJ6 DİVERSİON F, YAMAHA BW'S 100
    ne iyi etmişsin kardeş.havalar müsait oldukça kaçmakta fayda var.tekerin düz bassın.ADANA'dan sevgiler.
    DÜNYADA ÖLÜMDEN BAŞKASI YALAN. BORA KARAKAŞ (BEN)
    KİMSEYE KİN DUYMAM,DÜŞMANIM KİNDİR BENİM.....YUNUS EMRE

askon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    pıoneer 200cc 2007
    manzara oldunkça ilgınç geldi ama guzel gezı olmuş keşke gun batımını bır görseydık sanırım mars havasını verırdı foğrafta sende konu başlığına marsa gıden motor yazardın paylaşımınız için teşekkürler

Motosikleti
    NX 400
    Alıntı adanalı adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    ne iyi etmişsin kardeş.havalar müsait oldukça kaçmakta fayda var.tekerin düz bassın.ADANA'dan sevgiler.
    Teşekkürler. Motoru büyütebilsem taa oralara kadar geleceğim ama bakalım ne zaman nasip olacak.

Motosikleti
    Activa
    güzel bir gezi olmuş paylaşım için teşekkürler

Motosikleti
    CBF 150
    güzel gezi tekbaşına iyi cesaret etmişsin tuz gölü kedisi de iiymiş yanlız işin bi de trajedik yanı var ortada tuz var oma göl yok oluyor

Motosikleti
    NX 400
    Alıntı askon adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    manzara oldunkça ilgınç geldi ama guzel gezı olmuş keşke gun batımını bır görseydık sanırım mars havasını verırdı foğrafta sende konu başlığına marsa gıden motor yazardın paylaşımınız için teşekkürler
    Evet askon, şunun gibi bir fotoğraf harika olurdu.

Ancak erken dönmem gerekti maalesef.

---------- Mesaj ekleme zamanı: 13:51 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 13:46 ----------

Alıntı forumgrk adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    güzel gezi tekbaşına iyi cesaret etmişsin tuz gölü kedisi de iiymiş yanlız işin bi de trajedik yanı var ortada tuz var oma göl yok oluyor
    Göl zaten yok olma tehlikesi ile karşı karşıya ne yazık ki. Ama bu mevsim gölün en susuz olduğu mevsimmiş zaten. Kış ve bahar aylarında su ile dolu oluyor sanırım.

Hay.alper.est - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Abi güzel gezmişsin benimde merak edip gitmek istediğim yerler arasında tuz gölü.Nice gezilere.
    ''Yaşamak özgürlükse, özgürüz hepimizde...''

brody - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    GV 250 satıldı
    Güzel gezi olmuş biz de ordaydık Ben de gün batmı fotoları var biraz bulutluydu ama gene de güzeldi. Fırsatım olursa atarım.

Bizde yukardaki restoranda yedik ama hiç memnun kalmadık gidenlere tavsiye etmem.

Motosikleti
    NX 400
    Selam brody, kendi topiğine bir bakar mısın? Sizi gördüm sanırım orada

Ben o restorandan az gerideki kafe de çay ve kahve içtim sadece. Tok gittiğim için deneme imkanım olmadı. Sonraki gezilerimiz için dikkate alalım bu yorumunu.

Hava nedeniyle benim fotolar da çok iyi çıkmamış. Makinaya bir ayar çözerdi meseleyi ama aklıma gelmedi.

brody - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    GV 250 satıldı
    Alıntı Levsy adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Selam brody, kendi topiğine bir bakar mısın? Sizi gördüm sanırım orada

Ben o restorandan az gerideki kafe de çay ve kahve içtim sadece. Tok gittiğim için deneme imkanım olmadı. Sonraki gezilerimiz için dikkate alalım bu yorumunu.

Hava nedeniyle benim fotolar da çok iyi çıkmamış. Makinaya bir ayar çözerdi meseleyi ama aklıma gelmedi.
    Benim başlıktaki mesajına cevap yazdım ama sen farketmemişsin galiba. Biz 4 gibi ordaydık yanlış hatılamıyorsam. Kırmızı-gri GV250 bizim motor.

Motosikleti
    NX 400
    Alıntı brody adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Benim başlıktaki mesajına cevap yazdım ama sen farketmemişsin galiba. Biz 4 gibi ordaydık yanlış hatılamıyorsam. Kırmızı-gri GV250 bizim motor.
    Evet evet, şimdi farkettim oradaki mesajını zaten. Gördüğüm sizsiniz tamam Siz giriş yaptıktan 4-5 dadika sonra ben çıkış yaptım. Yola çıkarken saate bakmamıştım nasıl olduysa. 4 gibiydi doğru.

---------- Mesaj ekleme zamanı: 14:24 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 14:18 ----------

Alıntı Hay.alper.est adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Abi güzel gezmişsin benimde merak edip gitmek istediğim yerler arasında tuz gölü.Nice gezilere.
    Bizim burnumuzun dibinde sayılır ama yakından bu şekilde görmek anca nasip oldu.

Güzel gezi olmuş, en kısa zamanda benimde gitmem lazım,
    canım çekti

Gerçekten de burnumuzun dibindeki göl, ama bende şu ana kadar hiç ziyaret etmedim.
    İlk gezi planıma dahil ediyorum.

Paylaşım için teşekkürler

Motosikleti
    NX 400
    Alıntı AydoganX adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Güzel gezi olmuş, en kısa zamanda benimde gitmem lazım,
    canım çekti

Gerçekten de burnumuzun dibindeki göl, ama bende şu ana kadar hiç ziyaret etmedim.
    İlk gezi planıma dahil ediyorum.

Paylaşım için teşekkürler
    Önümüzdeki Pazar bas gaza Havalar artık bozmak üzere, son sıcak güzel günleri yaşıyoruz sanırım.

Aslında gölde su biriktiğinde de gitmek lazım. Sanırım bahar aylarında da gidilebilir. Ama o zaman da bu tuz durumu olmaz.

estelik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    mondial 125 kt
    batı karadenizden falan bahsediyorsunuz. KT ilemi gittiniz o taraflara. yolda sıkıntı oldumu. benm KT 2006 model bakımlı sayılır acaba bende uzun yola çıkabilirmiyim diye soruyorum.

Motosikleti
    NX 400
    Evet estelik, son 2 senede 4 defa Batı Karadeniz yolculuğu yaptım. En kısa yolculuğum gidiş-dönüş 570 km oldu ve bu gezileri sabah gidiş - akşam dönüş şeklinde aynı gün içinde yaptım. Herhangi bir sorun yaşamadım. Bakımlarını düzenli yaparak motorunu sağlıklı tutarsan tabii ki sen de uzun yola çıkarsın

Mersin İl Temsilcisi yürekçe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Bende sığar iki cihan, ben bu cihana sığmazam
    Motosikleti
    Cân ile hem cahan, dehr ile hem zaman
    ben geçen pazar istanbuldan gelirken gördüm ama durmadım... ilginç olanı, yol boyunca göl kenarı ama "ÜCRETSİZ" yazan yerde duruluyor daha çok

yolda boılca karpuz ve kavuncu vardı...ilk resimde ileride görünen 3 direğin olduğu yer Kula ve tam dibinde polis merkezi var. tuzgölünden sonraki ilk shell de bana da çay ikramı olmuştu, zaten az daha gidip kulaya dönüyorsun ve heme orada radar noktası, ileride de polis merkezi var. gerisi rahat ama kamyonlar berbattı. beni de ARAS KARGOnun kamyonu öldürüyordu az kalsın. plakasını alsam telefon açıp şirketine bildirecektim ama o anda canımı kurtarıyordum :D

güzel gezi, tekeriniz düz bassın...
    KALMAK KADAR ESKİ, GİTMEK KADAR YENİ OLMAYANDIR ÖZLEMEK!
    BEDDUALARI DENEDİM, HİÇ BİR İŞE YARAMIYOR!!!
    KEŞKE, KÜFÜRLERE DE DUADAKİ GİBİ, "AMİN" BENZERİ BİR ŞEY DİYEBİLSEK....

Motosikleti
    Asya Motor 150T
    gitmek lazım cok güzelmiş cok garip geldi milletin orda cıplak ayakla gezdigi tuzları biz yemek tuzumu yapıyoruz =) ehliyetim olsada gitsem

Motosikleti
    NX 400
    Yok bartu, o tuzları yemiyoruz. Göl 80 km'ye 50 km genişilikte muazzam büyük bir alan. Çok farklı bölümlerinde tuz işletmeleri var, biz oradaki tuzları kullanıyoruz merak etme

1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler